В Україні будуть довічно контролювати статки політиків, це вимога для вступу в ЄС

В Україні будуть довічно контролювати статки політиків, це вимога для вступу в ЄС

Парламент ухвалив законопроєкт №9269-д про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб).

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос").

Він пояснив, що тепер в Україні замість трьох років після посади, топ-посадовці (PEP) будуть фактично мати довічний статус тих, хто підлягає фінмоніторингу.

Але одночасно законопроектом посилюється відповідальність, наприклад, банків за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг.

"Редакція затверджена до другого читання зараз відповідає стандартам AML/CFT. Та буде зарахована як виконання вимог МВФ. Конкретно номер 14-ий structural benchmark, який мав бути виконаний до кінця вересня поточного року. Також це останній крок для початку перемовин про членство України у ЄС", - додав Железняк.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що це був надважкий законопроект.

"Переконаний, що здатність політика приносити в жертву свої інтереси на користь інтересів країни, навіть попри те що рішення обтяжує особисто тебе - must have", - дода він.

Міністерство фінансів повідомляло, що міжнародні стандарти в сфері протидії відмиванню коштів передбачають застосування ризик-орієнтованого підходу під час визначення обсягу та тривалості заходів фінансового моніторингу, які необхідно вживати стосовно таких діячів.

Водночас законопроектом, пропонується внести зміни до Закону про фінмоніторинг, зокрема передбачити:

  • встановлення штрафу суб’єктам первинного фінансового моніторингу (СПФМ) у розмірі до 100 тис. неоподаткованих мінімумів (1,7 млн грн) за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу до PEP (політично значуща особа) тобто за зловживання с жорстким фінмоніторингом стосовно PEP - присвоєння не обґрунтованого рівня ризику, безпідставна відмова від проведення фінансових операцій.
  • обов'язок національного PEP протягом виконання та 12 місяців після припинення виконання ним визначних публічних функцій повідомляти банку на його запит про виконання (припинення виконання) таких функцій;
  • додаткові заходи фінансового моніторингу до PEP (встановлення джерел статків особи та коштів для її операцій) не вживаються, якщо одночасно:

- з часу припинення виконання визначних публічних функцій пройшло понад 12 місяців;

- фінансові операції такої особи протягом цього часу становили низький ризик;

- така особа не несе ризик, властивий PEP;

- СПФМ повідомив про це Держфінмоніторингу.

Нагадаємо, 17 жовтня Верховна Рада не ухвалила у другому читанні законопроєкт №10037 щодо вилучення військового ПДФО та акцизу з місцевих бюджетів.