Підтримка Ізраїлю з боку Заходу звела нанівець намагання зробити рф ізгоєм за війну в Україні, — FT

Підтримка Ізраїлю з боку Заходу звела нанівець намагання зробити рф ізгоєм за війну в Україні, — FT

Реакція Заходу на напад ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня і на обіцянку Ізраїлю завдати удару у відповідь по Газі звела нанівець багатомісячну роботу, спрямовану на те, щоб виставити рф ізгоєм за порушення міжнародного права у війні в Україні.

Про це пише газета Financial Times з посиланням на неназваних офіційних осіб та дипломатів.

Крім того, підтримка Заходом атак Ізраїлю на Сектор Газа підриває зусилля щодо досягнення консенсусу зі значними країнами, що розвиваються, щодо засудження війни росії проти України, пише NV, яке цитує закриту статтю  Financial Times.

Західних офіційних осіб звинуватили в тому, що вони не змогли захистити інтереси 2,3 мільйона палестинців, оскільки «поспішали» засудити атаку ХАМАС і підтримати Ізраїль.

Деякі західні дипломати стурбовані тим, що США надали Ізраїлю карт-бланш на атаки по сектору Гази на повну силу.

Більше десятка чиновників заявили, що це зруйнувало зусилля щодо досягнення консенсусу з провідними державами так званого Глобального Півдня, такими як Індія, Бразилія та Південна Африка, щодо необхідності підтримки глобального порядку, заснованого на правилах.

За словами офіційних осіб, негативна реакція зміцнила позиції країн, що розвиваються, щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту. Вони попередили, що це може зірвати майбутні дипломатичні зусилля щодо України.

"Ми точно програли битву на Глобальному Півдні… Вся робота, яку ми зробили з Глобальним Півднем [щодо України], була втрачена… Забудьте про правила, забудьте про світовий порядок. Вони більше ніколи нас не слухатимуть", — сказав один високопоставлений дипломат з країни G7.

FT пише, що багато країн, що розвиваються підтримують Палестину, розглядаючи її крізь призму самовизначення та боротьби з глобальним домінуванням США, найважливішого спонсора Ізраїлю.

Зазначається, що арабські країни на Близькому Сході вважають, що США та інші західні держави ніколи не притягували Ізраїль до відповідальності за його ставлення до палестинців і не приділяли достатньо уваги конфліктам у Сирії, Ємені та Лівії. При цьому росія та Китай культивували теплі стосунки з палестинцями.

"Те, що ми сказали про Україну, має стосуватися Гази. Інакше ми повністю втрачаємо довіру… Бразильці, південноафриканці, індонезійці: чому вони повинні вірити тому, що ми говоримо про права людини?" — додав високопоставлений дипломат G7.

Останніми днями росія намагалася прийняти резолюцію Ради Безпеки ООН, яка засуджує насильство проти мирного населення в ізраїльсько-палестинському конфлікті без конкретної згадки ХАМАС. Її підтримали лише чотири країни, тому Радбез відхилив резолюцію.

Проте західні дипломати стурбовані тим, що змінена російська резолюція може набрати дев’ять голосів, необхідних для прийняття. Тоді США, Велика Британія чи Франція можуть накласти вето, "забезпечивши перемогу російської пропаганди".

Високопоставлений західний дипломат заявив, що через це є ризик, що на наступному голосуванні в Генасамблеї ООН щодо підтримки України "ми побачимо велику кількість тих, хто утримався".

"Я маю на увазі, давайте будемо відвертими. Це подарунок з неба для росії… Я думаю, що те, що відбувається, завдає шкоди… тому що росія використовує кризу і каже: "Дивіться, глобальний порядок, який був побудований після Другої світової війни, не працює на вас“, і звертається до 1 мільярда жителів Близького Сходу або в арабському світі", — сказав високопоставлений чиновник ЄС.

Повідомляється, що арабські країни, зокрема Йорданія та Єгипет, тиснули на західних офіційних осіб, щоб ті посилили акцент щодо захисту цивільного населення сектору Гази.

"Якщо ви описуєте відключення води, їжі та електрики в Україні як військовий злочин, то ви повинні сказати те саме про Газу", — сказав один арабський чиновник.

Нагадаємо, газета Financial Times писала, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний готується до найгіршого сценарію зупинки допомоги США Україні.