В Україні до кінця року планують запустити "єБронювання" від мобілізації через "Дію": як це працюватиме

В Україні до кінця року планують запустити "єБронювання" від мобілізації через "Дію": як це працюватиме

Міністерство економіки має намір запустити "єБронювання" від мобілізації до кінця 2023 року через застосунок "Дія".

Про це повідомляє Forbes з посиланням на пресслужбу міністерства. При цьому зазначається, що  За технічну частину відповідає Мінцифри.

"Це дозволить значно пришвидшити процес погодження списків осіб, яких необхідно забронювати, та видачі фінального рішення", – запевняє правовий експерт проєктного офісу "Дія. City" Дмитро Зінченко.

Спершу має бути завершена регуляторна частина, за яку відповідає Мінекономіки. Ключовий момент – погодження постанови Кабміну, що регулюватиме "єБронювання", з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, зацікавленим бізнесом тощо.Попередній проєкт постанови вже існує, запевняють в Мінекономіки.

Як може виглядати "єБронювання":

  1. Запускати окремий застосунок чи платформу для "єБронювання" не планують. "Доступ до послуги "єБронювання" здійснюватиметься через застосунок "Дія", – стверджують у пресслужбі Мінекономіки.
  2. Через "єБронювання" керівники підприємства матимуть змогу дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати. Це стане можливо завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ.
  3. Якщо ввести у сервіс облікові дані конкретного працівника, можна буде перевірити, чи підпадає він під бронювання, чи має дефіцитну військову спеціальність, чи потрібно йому оновити дані в ТЦК тощо.
  4. Якщо людина підпадає під усі критерії бронювання, отримує відстрочку від призову на військову службу на пів року.
  5. Якщо дані потрібно уточнити, механізм передбачає можливість бронювання на один місяць. За цей час людина має звернутися у ТЦК та актуалізувати дані. Після цього компанія зможе повноцінно забронювати такого працівника.
  6. Після запуску "єБронювання" заброньовані отримуватимуть не паперовий витяг із наказу Мінекономіки, а витяг із реєстру заброньованих військовозобов’язаних. Він міститиме QR-код, що зчитуватиметься при перетинанні кордону тощо.

У Мінекономіки наголосили, що це не остаточна версія механізму "єБронювання", додаючи, що всі інші чинні правила бронювання диджиталізація процедури не змінить. 

Нагадаємо, Міноборони радить військовозобов'язаним добровільно приходити у військкомати, у відомстві запевняють, що служити доведеться всім.