Байден і Сі Цзіньпін проігнорують саміт G20, на якому виступатиме путін

Байден і Сі Цзіньпін проігнорують саміт G20, на якому виступатиме путін

Президент США Джо Байден і лідер КНР Сі Цзіньпін проігнорують саміт G20. Натомість на ньому виступить російський диктатор володимир путін.

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, країна якого головує в 2023 році у G20, проведе віртуальну зустріч лідерів G20 у середу,  пише Bloomberg.

Міністерство закордонних справ Китаю повідомило у вівторок, що прем'єр Лі Цян замість Сі візьме участь у відео саміті G-20.

Раніше Моді пропустив віртуальну зустріч лідерів країн з економікою, що розвивається, на якій був присутній Сі Цзіньпін, де обговорювали конфлікт Ізраїлю та ХАМАС. Замість Моді на цій зустрічі був присутній міністр закордонних справ Індії.

МЗС Індії заявило на брифінгу у вівторок, що "переважна більшість лідерів G-20 відвідає відеозустріч у середу".

"Президент США Джо Байден пропускає саміт, а Кремль підтвердив, що президент росії володимир путін виступить перед зібранням світових лідерів", - зазначає видання.

Нагадаємо, на саміті в Індії 9 вересня 9 вересня країни-G20 ухвалили підсумкове комюніке, у якому росія не названа країною-агресоркою, на відміну від попереднього комюніке, ухваленого у листопаді 2022 року. Натомість у новій декларації G20 закликають до дотримання принципів міжнародного права, зокрема територіальної цілісності та суверенітету країн, також наголошується на неприпустимості використання ядерної зброї.

Президент США Джо Байден, коментуючи комюніке, запевнив, що G20 погоджуються з тим, що мир в Україні має бути справедливим.

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що декларація G20 не відповідає реальності: наприклад, такі фрази як "війна в Україні" мали б звучати як "війна проти України", а "українська криза" потрібно замінити на "агресивна війна росії проти України".