Латвія офіційно підтримала початок переговорів про вступ України та Молдови до ЄС

Латвія офіційно підтримала початок переговорів про вступ України та Молдови до ЄС

Сейм Латвії сьогодні, 23 листопада, ухвалив заяву про підтримку початку переговорів про вступ України та Молдови до ЄС.

Про це повідомляє пресслужба Сейму.

У заяві йдеться, що попри повномасштабне вторгнення росії в Україну та триваючі операції гібридної війни в Молдові, "ці країни виконали величезну роботу, щоб ще більше наблизитися до Європейського Союзу як у цінностях, так і в управлінні".

"Заява Сейму значно посилить це повідомлення іншим державам-членам", – наголошував раніше Едмундс Чепуритіс, голова Комісії з європейських справ Сейму.

У заяві депутати закликають інші країни-члени підтримати рекомендації Єврокомісії та схвалити початок переговорів про вступ до кінця цього року. Парламентарії також закликають Єврокомісію та Раду Євросоюзу невідкладно підготувати та затвердити рамки для переговорів з Україною та Молдовою.

Своєю чергою, і Україні і Молдові пропонується "продовжити впровадження необхідних реформ, які сприятимуть їх відповідності загальним цінностям Європейського Союзу, тіснішій інтеграції в Європейський Союз, а також сприятимуть більшій стабільності, безпеці та процвітання в регіоні".

У заяві Сейм підтверджує, що Латвія готова надати необхідну підтримку Україні та Молдові у здійсненні реформ на шляху до повноправного членства в Європейському Союзі.

Нагадаємо, 8 листопада президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Єврокомісія рекомендує розпочати процес перемовин про вступ України в ЄС.

Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС, додала фон дер Ляєн.

Політичне рішення про початок переговорів має схвалити Єврорада – це заплановано на грудень.

10 листопада прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що ЄС не повинен починати переговори про членство з Україною, підкресливши, що це "чітка позиція" Угорщини щодо цього питання.