Угорщина проти початку переговорів про вступ України в ЄС: Орбан зробив кілька заяв

Угорщина проти початку переговорів про вступ України в ЄС: Орбан зробив кілька заяв

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що членство України в ЄС і початок переговорів про вступ не збігаються з національними інтересами Угорщини.

Про це він сказав в інтерв'ю на радіо Kossuth у програмі "Доброго ранку, Угорщино!", яке цитує видання TEOL.

"Включення України як кандидата не відповідає національним інтересам Угорщини, тому ми не ставимо це питання до порядку денного. Єдність союзу можна зберегти лише тоді, коли суперечливі питання навіть не ставляться на порядок денний", - сказав Орбан.

Він додав, що "до вступу у ЄС Україна не готова". 

"Ми не можемо сказати, наскільки велика територія України, немає досліджень щодо включення українського сільського господарства, і ми навіть не знаємо, скільки там зараз населення. Українське сільське господарство знищило б угорське сільське господарство, на думку угорських фермерів. Немає інформації про те, скільки грошей отримає Україна, звідки і від кого. Поки немає відповідей на ці питання, не варто починати переговори про вступ", - зазначив Орбан.

"Ще одним спірним питанням щодо України є фінансування. Якби ми витратили гроші, які дали Україні, на європейський розвиток, європейські економіки були б кращими", - додав він.

Позиція Орбана залишається незмінною: "Нам потрібне припинення вогню замість війни, витрачаймо гроші не на війну, а на припинення вогню. Інша дискусія полягає в тому, що якщо ми даємо гроші, то звідки ми їх дамо. Я підтримую створення фонду в рамках союзу, в який ми можемо вкладати окремо", - деталізував Орбан.

"Позиція Угорщини полягає в тому, що якщо ми хочемо давати гроші Україні, то це потрібно робити окремо для кожної країни-члена, а не ховатися за спиною Союзу", - заявив він.

Ще 25 вересня, Орбан заявив парламенту, що Угорщина не підтримуватиме Україну в жодному питанні міжнародних справ, доки не будуть відновлені мовні права етнічних угорців.

Нагадаємо, дипломати ЄС попереджали, що на шляху України до Євросоюзу "каменем спотикання" стане Угорщина і питання мови угорської нацменшини.

Початок переговорів країн ЄС про вступ України має розпочатися у грудні.