В ЄС назвали основний "камінь спотикання" на шляху України до Євросоюзу, — Reuters

В ЄС назвали основний "камінь спотикання" на шляху України до Євросоюзу, — Reuters

На шляху України до Євросоюзу "каменем спотикання" стане Угорщина і питання мови угорської нацменшини.

Про це Reuters сказав високопоставлений дипломат ЄС на умовах анонімності.

Угорщина буде для Києва "міцнішим горішком", кажуть також дипломати та офіційні особи, особливо коли йдеться про ставлення до етнічних угорців в Україні.

"Для України найбільшою перешкодою є Угорщина та дискусія навколо національних меншин», — сказав високопоставлений дипломат ЄС. - "Політично це буде найважливішою перешкодою".

Сьогодні, 13 вересня, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн виклала бачення розширеного Європейського Союзу, який включатиме Україну. Але, за її словами, Києву ще потрібно пройти шлях, щоб отримати зелене світло для переговорів про членство, і Угорщина помічена як потенційний блок.

У грудні країни ЄС мають вирішити, чи дозволити Україні розпочати переговори про вступ – крок, який вимагатиме одностайної підтримки всіх 27 країн блоку.

На думку фон дер Ляєн, Україна вже досягла "значних успіхів" після того, як минулого року її призначили кандидатом у членство, навіть коли вона бореться проти вторгнення росії.

Але вона нагадала, що країни-кандидати мають відповідати ряду політичних та економічних критеріїв, щоб розпочати переговори про членство – і повинні виконати більш суворі умови щодо демократії, верховенства права та економічних стандартів – перш ніж вони зможуть фактично приєднатися до ЄС.

Нагадаємо, міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс заявив, що якщо українське зерно не буде заблоковано, "Польща не погодиться на вступ України до ЄС".

Читайте також: Politico пояснює, яку "скриньку Пандори" відкриє приєднання України до ЄС

Також нагадаємо, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан неодноразово сперечався з Києвом, зокрема щодо права етнічних угорців навчатися рідною мовою після того, як Україна ухвалила закон 2017 року, що обмежує використання мов національних меншин у школи.

Крім того, Орбан має тісні стосунки з рф, неодноразово намагаючись заблокувати допомогу Україні. Орбан заявляв, що частина України – це “давня угорська земля”, також він казав, що війна в Україні закінчиться, коли ЄС ухвалить рішення не зберігати Україну, як самостійну країну. Він називав Україну “фінансово неіснуючою країною”, зазначаючи, що вона існує тільки за фінансової підтримки партнерів.

У липні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що наступна оцінка процесу вступу України повинна включати перевірку того, чи дотримуються права угорської громади.