Польща погрожує не погодиться на вступ України до ЄС

Польща погрожує не погодиться на вступ України до ЄС

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс заявив, що якщо українське зерно не буде заблоковано, "Польща не погодиться на вступ України до ЄС".

Газета Wiadomosci пише, що про це він сказав в ефірі "Радіо Плюс", додаючи, що "польське сільське господарство ніколи не виграє в українського".

Телус пояснив, що така ситуація виникла через українське зерно.

"Ми хочемо, щоб це зерно пішло в країни, де воно дефіцитне. Воно не йде туди, а йде в Європу, а Європа хоче, щоб воно йшло тільки в Польщу. (...) Це нормально, що Україна дбає про власні інтереси. А ми дбаємо про своє. Для нас інтерес польського фермера є найважливішим, - сказав Телюс.

Також його запитали про членство України в Європейському Союзі. 

"Те, що ми зараз робимо, те, що ми робили 15 квітня, наша позиція, це будує можливість вступу України до Європейського Союзу. Якщо ми сьогодні не створимо ці інструменти, то Польща точно не погодиться на приєднання України... Коли Польща приєдналася до ЄС, їй поставили дуже жорсткі умови. Тепер ми маємо поставити Україні умови, виходячи з того принципу, який існує на цей момент, польське сільське господарство ніколи не виграє в українського сільського господарства", - додав Телюс. 

Його попросили уточнити, чи може Польща не погодитися на членство України в ЄС?

"Якщо ми не створимо ці інструменти. Ми про це говоримо в ЄС, що нам потрібно створити умови для вступу України. Коли ми вступали в ЄС, нам також ставили умови, то чому б нам не висувати умови Україні?" – зазначив Телюс.

Нагадаємо, 12 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна звернеться в арбітраж Світової організації торгівлі через зернове ембарго Польщі. 15 вересня ембарго має бути зняте, але Польща відмовилася від цього і продовжила заборону на ввіз продукції з України.

Також нагадаємо, що 15 квітня Польща обмежила експорт через свою територію (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України. Польські політики заявляли, що фермери потерпають і зазнають збитків через дешеве зерно і сільськогосподарську продукцію з України.

До рішення Польщі доєдналися Угорщина, Словаччина та Болгарія. Єврокомісія погодилася виділити 100 млн євро на компенсації фермерам цих країн, зазначаючи, що ембарго накладається лише на кілька зернових та олійних культур з України.

Читайте також: Politico пояснює, яку "скриньку Пандори" відкриє приєднання України до ЄС