Україна судитиметься з Польщею через заборону на ввіз українського зерна

Україна судитиметься з Польщею через заборону на ввіз українського зерна

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна звернеться в арбітраж Світової організації торгівлі через зернове ембарго Польщі.

Про це він написав у Twitter.

"Україна, попри війну і блокування росією наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин!
Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутись до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ (Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, - ред.)", - написав Шмигаль.

Нагадаємо, Польща ще 15 квітня обмежила експорт через свою територію (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України. Польські політики заявляли, що фермери потерпають і зазнають збитків через дешеве зерно і сільськогосподарську продукцію з України.

До рішення Польщі доєдналися Угорщина, Словаччина та Болгарія. Єврокомісія погодилася виділити 100 млн євро на компенсації фермерам цих країн, зазначаючи, що ембарго накладається лише на кілька зернових та олійних культур з України. 15 вересня ембарго має бути зняте, але Польща відмовилася від цього і продовжила заборону на ввіз продукції з України.