У Нацбанку відповіли, чи можливе блокування рахунків "ухилянтів" від мобілізації

У Нацбанку відповіли, чи можливе блокування рахунків "ухилянтів" від мобілізації

Перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова не бачить законних підстав у блокуванні рахунків тих, хто ухиляється від служби у ЗСУ, або не з'являється у ТЦК.

Про це вона сказала в інтерв'ю телеканалу "Ми - Україна".

"В рамках того законодавчого поля, яке існує на сьогодні, я, відверто, такої можливості не бачу", - сказала Рожкова, коментуючи запропоновані Кабміном у проєкті закону каральні норми.

"На сьогодні будь-яка інформація, яка є в банках, і яка стосується кожної конкретної особи, може розкриватися тільки в окремих випадках. В більшості випадках, за рішенням суду. Окремі правоохоронні органи мають більше можливостей, але вони не безмежні. Банки мають багато інформація, доречі, людину можна навіть за номером телефону відслідкувати, для цього не обов'язково дивитися банківську карту і те, де відбувалися транзакції", - зазначила вона.

Рожкова додала, що сподівається, що до блокування рахунків не дійде.

"Ми себе позиціонуємо як цифрову країну, де є "Дія", і я не думаю, що нам слід вдаватися до таких фінансових репресій", - зазначила вона.

Нагадаємо, у проєкті закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби №10378 уряд пропонує запровадити для військовозобов’язаних та резервістів, “які не виконали обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації”, внесення до Єдиного реєстру боржників і застосувати такі обмеження:

  • Заборона виїзду за кордон;
  • Заборона на проведення операцій із рухомим та нерухомим майном;
  • Обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;
  • Обмеження на право користуватися й розпоряджатися коштами й іншими цінностями;
  • Відмова в укладенні кредитного договору чи договору позики;
  • Призупинення отримання пільг та послуг від держави.