Нардепи від Луганщини у Раді: скільки заробляють і чи результативно працюють

Нардепи від Луганщини у Раді: скільки заробляють і чи результативно працюють

У Верховній Раді працюють принаймні сім народних депутатів з Луганської області - це і мажоритарники, і обрані за партійним списком. Якщо казати про мажоритарників, то треба усвідомлювати, що вони в парламенті представляють громади, які не просто окуповані, але й зруйновані росіянами. Їхні виборці зараз або стали біженцями в країнах Європи, або переселенцями у межах України, або воюють, або загинули від російських ракет і снарядів.

Тож "Сєвєродонецьк онлайн" вирішив дізнатися, як ці народні обранці представляють інтереси тих, хто за них голосував? Що вони роблять у Раді, які закони подають, як часто виступають і взагалі чи відвідують вони засідання? Для цього ми проаналізували інформацію про кожного нардепа на сайті парламенту, а також електронний реєстр декларацій, щоб переповісти, скільки нардепи від Луганщини заробляють.

Сергій Шахов (член групи "Довіра")

Шахов обраний нардепом у Раду на окрузі №114 у 2019 році - це північ Луганщини, нині окупована. Шахов був депутатом міськради Сєвєродонецька й відомий мешканцям на Луганщині ще задовго до вторгнення рф. Його політична сила "Наш край" намагалася зайняти нішу "Партії регіонів" після 2014 року та конкурувати з ОПЗЖ. А команда Шахова активно роздавала виборцям мішки з цукром.

Наприкінці березня 2023 року Шахова оголосили у розшук. Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП): Вищий антикорупційний суд (ВАКС) розшукує Шахова, який обвинувачується у недекларуванні майна на 88 млн грн.

САП повідомляв, що нардеп неодноразово без поважних причин не з’являвся на судові засідання. 22 листопада 2022 року ВАКС зобов’язував Шахова сплатити понад 5 тис. грн штрафу за неявку у судове засідання та невиконання обов’язку підкоритися законним вимогам суду. Аналогічне рішення було ухвалено 17 січня 2023 року – два максимально можливих грошових стягнення у розмірі понад 10,7 тис. грн. Проте й 21 лютого 2023 нардеп вкотре проігнорував засідання. 

Судячи з висвітлення результатів голосувань народного депутата Шахова, які є на сайті парламенту, то у 2023 році він на роботу взагалі не ходив. Шахов значиться як відсутній. Відповідно, у 2023 році він і не виступав у парламенті, це теж зафіксовано на сайті Ради.

Натомість Шахов у спільній ініціативі подавав сім проєктів законів, щоправда, законами ці документи так і не стали.

Але у соцмережах Шахов не дуже й ховається. Він активно веде свої сторінки, де демонструє фото то з церкви, то з потяга, то з дому з дітьми, то з військовими. На цих фото (щоправда, вони подекуди архівні та повторюються кілька разів, - ред.) Шахов постає і як "Святий Миколай", і як волонтер, що роздає пакунки з продуктами, і як любитель домашніх тварин. Також він публікує "філософсько-релігійні цитати" типу: "Завтра може бути занадто пізно. Використайте цю хвилину, щоб подякувати Богу. Амінь!",  "Найкращий друг – це Бог. Він ніколи не зрадить, не осудить і не покине".

У жовтні 2023 року адвокат Олександр Шира написав, що ДБР через дії Шахова відкрило кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, що передбачені ч. 1 ст. 125, ч. 1 ст. 186 та ч. 2 ст. 398 КК України.

"18 лютого 2022 року народний депутат України Сергій Шахов увірвався до приміщення комерційного підприємства та завдав тілесні ушкодження його директору, Андрію Осовському. При цьому Шахов поводив себе не просто зухвало, а ще й погрожував спалити потерпілого. Все це було зафіксовано стаціонарною відеокамерою, встановленою у приміщенні. Не зупинило нардепа Шахова й те, що у кабінеті були присутня очевидця - співробітниця підприємства", - повідомив Шира.

За його словами, генпрокурор Костін про підозру Шахову не повідомив: "Ні вибачень з боку нардепа Шахова, а ні притягнення останнього до відповідальності". Адвокат зазначає, що Шахов перебуває за кордоном.

Згідно з Єдиним державним реєстром, Шахов тільки 12 грудня 2023 року подав декларацію за 2021 рік, свіжіших декларацій ще немає.

Шахов є багатодітним батьком, у нього п'ятеро дітей. З майна Шахову станом на 2021 рік належить тільки квартира в окупованій Кадіївці, вся інша задекларована нерухомість -  "місце проживання дітей", або ж власність дітей. Наприклад, власник квартири у Києві площею 166,90 м кв - син Микита Шахов, дочки Софія та Іванна проживали в іншій київській квартирі площею 151,8 м кв, її власницею вказана Ніна Гіренко. Ці ж доньки з 2021 року проживали у будинку площею 616 м кв на земельній ділянці у 5373 м кв, маєток розташований на Київщині у селищі Романків, власницею будинку вказана Інна Журба. Син Нестор проживав у київській квартирі площею 69,8 м кв, її власниця Валерія Бойко. Де живе сам нардеп, у декларації не вказано.

Шахов у цій декларації вказав автомобілі сина Микити HYUNDAI ACCENT і TOYOTA
LAND CRUISER 200, останньою Шахов, згідно з документом, користується особисто.

Зарплата Шахова за 2021 рік у Раді 538 тис. 045 грн, а на рахунку у банку він мав  162 тис. 893 грн. Син Микита заробляв того року набагато більше - 1 млн 340 тис. грн, а у готівці тримав 2 млн грн.

Вікторія Гриб (позафракційна)

Гриб обрана народною депутаткою на виборчому окрузі №105 на Луганщині (нині окуповане місто Щастя) від партії "Опозиційний Блок" у 2019 році. Цю політсилу пов'язували з олігархом Ринатом Ахметовим, а сама Гриб до обрання працювала у ДТЕК Ахметова.

У Щасті вона була новим політиком, оскільки до цього "опікувалася" Добропіллям на Донеччині. І при цьому вибори на 105 окрузі проводилися лише на шести підконтрольних українській владі виборчих дільницях у Щасті, оскільки основна частина округу  - це окупований Луганськ. І Гриб перемогла, отримавши не кілька десятків тисяч голосів, як мажоритарники в інших округах України, а усього менш як 2 тис. голосів. Її суперником був брат Віктора Медведчука Сергій.

Своє перше інтерв'ю Гриб дала виданню "Главком" і на питання, хто для неї росія, сказала, що "потрібно дуже багато розбиратися". 

Судячи з її дописів у Facebook, нині Гриб нарешті розібралася, що росія є агресоркою, яка обстрілює українські міста.

Згідно з сайтом парламенту, у 2023 році Гриб була авторкою або співавторкою усього 11 проєктів закону, з яких чинними законами стали шість. Крім того, протягом року вона подала два запити. А з місця виступала кілька разів.

Прогульницею Гриб точно не назвеш, вона справно відвідує засідання Верховної Ради. Проте декларацію про доходи за 2021 рік народна депутатка подала тільки нещодавно - у 2024 році. За 2022 і 2023 роки її декларацій ще немає. 

У 2021 році заробітна плата Гриб склала 511 тис. 381 грн, крім того, вона отримала відсотки від банківського вкладу - 107 тис. 592 грн, а її чоловік, що працює у посольстві США, заробив 1 млн 022 тис. 460. Родина має кілька квартир у Києві з паркомісцями, а також будинок у передмісті.

Олексій Кузнєцов (фракція "Слуга народу")

У 2019 році Кузнєцов несподівано переміг на окрузі №106 у Сєвєродонецьку на Луганщині і став єдиним депутатом-мажоритарником від області з провладної партії. Фаворитом на окрузі був Юрій Фурман з команди вже згадуваного Шахова, але він програв через застосування технології двійників. Кандидат з таким саме прізвищем відтягнув у Фурмана голоси. 

У 2023 році Кузнецова у суді не змогли покарати за корупцію через закінчення строків притягнення до адміністративної відповідальності, повідомляли Українськi Новини. Суд зазначив, що строки накладення адміністративного стягнення, передбачені законом, станом на день розгляду адміністративної справи сплинули. За даними НАЗК, Кузнєцов вказав недостовірні відомості про вартість двох житлових будинків, нежитлового приміщення, автомобіля Volkswagen Transporter 2006 року випуску та земельної ділянки, яку він орендує. Загалом перевірка  встановила недостовірність внесених ним відомостей на загальну суму понад 1 млн гривень.

Остання декларація, яку Кузнєцов подавав, була за 2020 рік, відомостей про його майновий стан за 2021, 2022 і 2023 роки у єдиному реєстрі декларацій немає.

Згідно з сайтом парламенту, Кузнєцов, як і більшість нардепів провладної фракції, значиться ініціатором безлічі проєктів закону та постанов, з яких 12 законопроєктів минулого року стали законами. На сайті ВР вказано, що один раз у 2023 році він виступав з місця, депутатські запити не подавав, але засідання парламенту відвідував регулярно.

Кузнєцов підтримує тісний зв'язок із колишнім керівником Луганської обласної ВЦА Сергієм Гайдаєм, зокрема, вони їздять разом до військових і передають дрони.

Сергій Вельможний (член депутатської групи "Довіра")

Вельможний з команди вищезгаданого Шахова, його колишній помічник-консультант, пенсіонер МВС, член політпартії "Наш край", мажоритарник, обраний у 2019 році по округу 112 у  Рубіжному на Луганщині. Вже майже два роки місто окуповане росією. 

У 2023 році Вельможний активно брав участь у законотворчої діяльності, але законами стали усього сім проєктів, ініціатором яких він був. Протягом року, як зазначено на сайті парламенту, він двічі виступав з трибуни, депутатські запити не подавав, але засідання парламенту відвідував регулярно, на відміну від Шахова.

Наприкінці 2023 року Вельможний увійшов до складу Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих від агресії. Крім того, Вельможний є прихильником закону про передачу ПДФО з місцевих бюджетів до Державного бюджету України і голосував за нього, підтримав відкриття електронних декларацій і проєкт закону про заборону російської церкви в Україні, який ще не ухвалили остаточно, а прийняли за основу.

Вельможний активно веде свої соцмережі, звітує чи не про кожне відвідане засідання парламенту та свої голосування, а також про роботу у комітеті. Водночас у ЗМІ про нього востаннє писали у 2020 році, коли він заразився коронавірусом. Нічого нового про Вельможного не зможе розповісти його декларація, востаннє він подавав її за 2020 рік, актуальніших ще немає.

Олександр Сухов (Член депутатської групи "Довіра")

Сухов - ще одна людина команди Шахова, член партії “Наш Край”. У 2019 році був обраний нардепом за округом №107 у Лисичанську на Луганщині як самовисуванець. Був помічником Шахова на громадських засадах, зараз Сухова можна часто помітити разом з Вельможним, принаймні майже на усіх фото з Верховної Ради вони разом.

Протягом 2023 року Сухов ініціював усього чотири законопроєкти, жоден законом не став, з трибуни і з місця він не виступав, але подав дев'ять запитів щодо закупівель: у Луганську обласну ВА, у Рубіжанську, Лисичанську, Сєвєродонецьку, Кремінську, Сватівську, Старобільську міські ВА, а також у Марківську та Біловодську селищні ВА.

На сайті електронних декларацій є звіт про доходи Сухова лише за 2020 рік, за останні три роки нардеп ще не звітував.

Олександр Лукашев (член депутатської групи "Відновлення України")

Лукашев також мажоритарник, переміг у 2019 році на найбільшому на Луганщині окрузі  №113 з центром у Сватовому. Райони: Білокуракінський, Кремінський, Новоайдарський, Сватівський, Старобільський, Троїцький. Це північ Луганської області, вона майже з перших днів вторгнення рф була окупована.

Лукашев йшов на вибори від партії ОПЗЖ, але він також є членом команди Шахова, працював керівником юридичного відділу його благодійного фонду.

"Чесно" пише, що Лукашев протягом 2019-2022 років був учасником десятків ефірів пропагандистських токшоу проросійських телеканалів ZIK, "112", NewsOne, Перший незалежний, Ukrlive і "Наш". Поширював проросійську та антизахідну пропаганду. Закликав "провести вибори на непідконтрольних територіях", а вже потім "встановити контроль над кордоном". Також брав участь у телемості з луганським сепаратистом Родіоном Мірошником в ефірі каналу "Наш".

Після повномасштабного вторгнення рф Лукашев зайвий раз у медійному просторі не світиться. Його намагалися транслювати у єдиному марафоні, але це викликало обурення медіаспільноти. Лукашев навіть свою офіційну сторінку у Facebook не веде. Останній пост зроблений 10 береня 2022 року, повномасштабна війна з рф вже тривала два тижні, але Лукашев ані слова про неї не написав. Проте розповів, як він допомагає мешканцям Старобільської ОТГ та Чмирівської ОТГ і передає їм продукти, зазначив, що будівлі зазнають обстрілів, але так і не написав з якої причини.

У 2023 році Лукашев виявився плідним на законотворчу діяльність, але чинності набрали тільки два подані ним закона, виступав з трибуни лише один раз, подав три депутатські запити до Кабміну, наприклад, пропонував визнати містом-героєм Мар'їнку, просив виділити субвенцію на будівництво додаткових укриттів. 

Декларації про доходи за 2021, 2022 і 2023 роки Лукашев не подавав, остання подана ним декларація - за 2020 рік.

Обрані за списками партій

Максим Ткаченко (заступник голови фракції "Слуга народу")

  

Колишній луганчанин Ткаченко не боровся за голоси виборів на мажоритарці, він став народним депутатом за списком президентської партії, на вибори він йшов під номером 25. Майже одразу після обрання Ткаченко видав тезу про те, що "на тій стороні" в "лнр" і "днр" у владі є "професійні, притомні, чесні і порядні люди, які хочуть миру і повернення територій, але за різними причинами лишаються там". "Я не виключаю, що хтось з них може залишитися у команді нової влади", - сказав тоді Ткаченко. З таким світоглядом Ткаченко у 2019 році був радником секретаря РНБО.

До повномасштабного вторгнення Ткаченко також багато говорив про "Велике будівництво" на Луганщині, зокрема, про будівництво доріг, а зараз багато говорить про внутрішніх переселенців, разом з кількома однопартійцями створив міжфракційне депутатське об’єднання "ВПО України", а також став співзасновником ГО "ВПО України". Хоча... якби замість доріг на Луганщині уздовж кордону з рф будували б укріплення в декілька рядів, то і ВПО було б набагато менше.

Ткаченко у 2023 році, згідно з інформацією з сайту ВР, був ініціатором щонайменше 15 проєктів закону, з яких один став законом.

Один із запропонованих Ткаченком у грудні 2023 року - проєкт закону "про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо виплати допомоги на проживання з урахуванням оцінки задоволення потреб та ступеню інтеграції внутрішньо переміщеної особи за місцем її фактичного проживання". Цей документ ще на розгляд парламенту не виносили.

Протягом року Ткаченко, згідно інформації на сайті ВР, три рази виступав з трибуни та два рази з місця, голосував справно разом із своєю фракцією за ті проєкти закону, які влада просуває та підтримує.

Остання декларація, яку подавав Ткаченко, - це майнова декларація за 2020 рік, ані за 2021, ані за 2022 і 2023 цей нардеп ще не звітував.

Руслан Горбенко (фракція "Слуга народу")

Горбенко, як і його колега Ткаченко, колишній луганчанин. З 2010 по 2014 рік він був депутатом Луганської міськради від Партії регіонів. У 2019 році він обрався у Раду за списком партії "Слуга народу". На момент обрання займався бізнесом, керуючи ТОВ "Інтершина УА".

Горбенко у 2023 році був ініціатором дуже великої кількості проєктів закону та постанов парламенту, але законами стали щонайменше 16 документів, проте ані з місця, ані з трибуни він не виступав, хоча засідання Верховної Ради відвідував справно.

Він є учасником депутатського об’єднання "ВПО України" разом з Ткаченком, який часто говорить, що це об'єднання створили не просто нардепи, але й переселенці. У декларації Горбенка за 2022 рік йдеться про те, що він є крупним землевласником, великі ділянки землі він має не тільки в окупованих Станиці Луганській, Луганську, Донецьку, але й на Київщині.

Наприклад, у 2015 році переселенець Горбенко став власником земельної ділянки площею 4744 м кв. і житловим будинком площею 1834,3 м кв. в Обухівському районі Київщини. Також з 2021 року він є власником п'яти земельних ділянок у Бучанському районі Київщини, найбільша з них має площу 58 тис. 026 м кв. У декларації нардепа часто фігурує Валентина Іванівна Горбенко, але це не дружина, бо Горбенко зазначив свою співмешканку, з якою він живе, але не перебуває в офіційному шлюбі.

Валентина Горбенко, вочевидь родичка, має з нардепом низку спільної власності.

У декларації нардепа вказано, що Валентина стала власницею автомобіля люкс-класу Mercedes-Benz GLS- 400 2020 року випуску, але автомобілем з травня 2022 року, коли Київщина тільки-но оговтувалася від російської окупації, безоплатно користується сам Руслан Горбенко.

На YouControl сказано, що Валентина Горбенко є співзасновницею ТОВ ІНТЕРГУМА-2010, де бенефіціарним власником є Руслан Горбенко. У його декларації йдеться, що корпоративні права на ТОВ він передав.

Основний дохід Горбенка у 2022 році - це не зарплата нардепа, а кошти, отримані від здачі майна в оренду. Це 2 млн 118 тис. 468 грн, ще 2 млн 409 тис. 309 грн Горбенко отримав від відчуження цінних паперів та корпоративних прав. При цьому його зарплата нардепа склала усього 481 тис. 816 грн.

Сергій Дунаєв (Член депутатської групи "Платформа за життя та мир")

Дунаєв - ексрегіонал, ексмер Лисичанська, потрапив у Раду у 2019 році за списком нині забороненої "ОПЗЖ", до цього був нардепом попередніх двох скликань. У 2018 році з повідомлень Генпрокуратури стало відомо, що Дунаєв не задекларував активів майже на 160 млн грн і частку в одному з товариств, що належить його дружині. Але Верховна Рада відмовилася надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності. Дунаєв, коли частина Донбасу вже була окупована, висловлював проросійські наративи, використовував заборонену комуністичну символіку.

Рух "Чесно", який слідкує за діяльністю нардепів, назвав Дунаєва одним з антилідерів законотворчості у 2023 році, і раніше, у 2022 році. Як виявилося, нардеп не подавав жодного проєкту закону протягом двох років. Хоча, судячи з даних на сайті Ради, засідання парламенту він відвідує регулярно і, як більшість ексОПЗЖ, голосує здебільшого в унісон зі "слугами".

Але не за всі проєкти закону чи постанови. Наприклад, Дунаєв був присутній на засіданні, але не голосував за перенесення дати дня перемоги з 9 на 8 травня. Він голосував проти відкликання свого колеги по ОПЗЖ народного депутата Нестора Шуфрича з посади голови Комітету з питань свободи слова й проти законопроєкту, який забороняє діяльність московського патріархату.

Крім законотворчої діяльності, Дунаєв ще пасивний і у питаннях виступів, протягом 2023 року він жодного разу не виступав, ані з місця, ані з трибуни. Але декларації про доходи Дунаєв подавав регулярно, остання з них - за 2022 рік.

У ній сказано, що Дунаєв є квартировласником в окупації - три квартири у Сєвєродонецьку та одна у Лисичанську. Його дружина також має квартиру у Сєвєродонецьку, також родина спільно володіє шістьма "площами загального користування" у Сєвєродонецьку.

Крім того, у власності Дунаєва є одна квартира у Києві, автомобіль Mercedes-Benz GL 500 2008 року випуску. Більша частина компаній Дунаєва, де він значиться кінцевим бенефіціарним власником, залишилася у Лисичанську. У Києві він володіє ТОВ "ЛІЗИНГ ІНВЕСТ".

У 2022 році Дунаєв отримав 428 тис. 966 зарплати та 429 тис. 213 грн - "відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень". У готівці Дунаєв тримав 2 млн 580 тис. грн.  

У цьому списку мажоритарників можна згадати також ексрегіоналів та ексчленів ОПЗЖ Юрія Бойка з Юлієм Йоффе (входять у депутатську групу "Платформа за життя та мир"). Колись вони мали великий вплив на частину області, зокрема, на Лисичанськ і Рубіжне, доклали руку до розповсюдження ідей "русского міра" (особливо у цьому відзначився Бойко), але зараз зараховувати їх до нардепів з Луганщини вже не зовсім коректно. Бойко давно позиціонує себе як політик всеукраїнського штибу, а 84-річний Йоффе взагалі "не відсвічує".

"Сєвєродонецьк онлайн" продовжить стежити за роботою нардепів і відстежувати їхні актуальні декларації про доходи.

Олександра Олександрова