Справа Гринкевичів: ДБР розповіло подробиці про затримання сина львівського бізнесмена (ФОТО)

Роман Гринкевич: ДБР розповіло подробиці про затримання сина львівського бізнесмена (ФОТО)

ДБР затримало Романа Гринкевича  — сина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, одного з підозрюваних у справі про закупівлю неякісного військового одягу для потреб ЗСУ.

Як повідомляє ДБР, Гринкевича-молодшого затримали в Одесі сьогодні, 22 січня, о 7 ранку.

Директор ДБР Олексій Сухачов нагадав, що його батько - приватний підприємець - підозрюється в організації злочинної організації, яка протиправно заволоділа бюджетними коштами.

"Члени цієї злочинної організації уклали договори з Міністерством оборони України щодо постачання одягу військовим. Однак поставлене майно, відповідно до висновків експертиз, не відповідало технічним вимогам договорів через свою низьку якість. Розмір збитків Міністерства оборони України складає понад 934 млн гривень", - зазначають у ДБР.

Сухачов підкреслив, що Роману Гринкевичу, як і його батьку, повідомили про підозру, однак кілька днів йому вдавалося переховуватися від правосуддя.

За оперативною інформацією, він намагався домовитись щодо незаконного перетину державного кордону України аби надалі сховатися від правоохоронних органів України в одній із країн ЄС.

"Сьогодні затриманий буде доставлений в суд для обрання йому запобіжного заходу", - додають у ДБР.

Справа Гринкевичів: що відомо 

29 грудня 2023 року слідчі ДБР затримали львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича під час спроби дати хабар у $500 тис. одному із керівників Головного слідчого управління ДБР.

Гринкевич хотів, щоб посадовець ДБР посприяв у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній під час розслідування кримінального провадження, яке стосується оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ.

Слідство вважає, що через ці оборудки Міністерству оборони завдали понад 1 млрд грн збитків.

Загалом компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання одягу для ЗСУ на понад 1,5 млрд грн. Однак багато контрактів не були виконані, а деякі виконані не в повному обсязі або за завищеними цінами.

30 грудня суд у Києві обрав Ігорю Гринкевичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внести заставу в розмірі 429 млн 440 тис. гривень, також під вартою утримуються ще два фігуранта справи.

17 січня працівники ДБР повідомили про підозру Гринкевичу, його сину та керівникам підконтрольних компаній у створенні та участі у злочинній організації.

18 січня Державне бюро розслідувань оголосило в розшук сина Гринкевича — Романа Гринкевича, якого підозрюють в шахрайстві в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану, а також участі у злочинній організації.

Згодом у Міноборони заявили про розірвання усіх договорів, укладених з компаніями Гринкевичів. 

Суд також арештував усе майно сім’ї Гринкевичів, а наречена Романа Гринкевича, художниця Соня Морозюк оголосила, що розриває заручини.