Німеччина і Франція звинувачують одна одну, що вони не надали Україні достатньо зброї, — Bloomberg

 Німеччина і Франція звинувачують одна одну, що вони не надали Україні достатньо зброї, — Bloomberg

Країни Європейського Союзу, включаючи Німеччину та Францію, дедалі частіше звинувачують одна одну в тому, що вони не надали Україні достатньо зброї.

Про це пише Bloomberg, зазначаючи, що суперечки відбуваються в незручний момент для України, оскільки зростає занепокоєння, що підтримка Києва коливається, оскільки понад $100 млрд від США та ЄС затримуються через політичну боротьбу.

"Очікується, що канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон обговорять це питання в понеділок увечері в Берліні", - повідомляє видання.

Німеччина наполягає на тому, щоб Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, склала огляд запланованої фінансової та військової допомоги Україні від держав-членів, але дехто вважає це способом притягнути країни до відповідальності, повідомляють Bloomberg джерела, знайомі з планами.

Видання нагадує, що Франція відкинула звинувачення в тому, що її допомога Україні відстає. Минулого тижня в інтерв’ю France Inter міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню наголосив на планах поставити 40 крилатих ракет великої дальності SCALP, на відміну від Німеччини, яка не надсилатиме свої крилаті ракети Taurus, попри прохання Києва.

Цього року Німеччина виділить Україні 8 млрд євро, а Нідерланди виділять понад 2 млрд євро. Деякі країни-члени ще не представили жодних пакетів підтримки.

Тим часом східні країни блоку вже вичерпали значну частину своїх запасів зброї, щоб підтримати Україну на початку війни, але продовжують закликати своїх партнерів робити більше.

Тим часом міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен привітала суперництво між країнами-членами щодо підтримки Києва. "Якщо це позитивна конкуренція — наприклад, хто дає більше результатів — я думаю, що це лише добре", — сказала вона.

Нагадаємо, у Білому домі наголосили про критичну необхідність надати Україні додаткове фінансування, оскільки через непевність у термінах майбутнього постачання озброєнь, українським військовим командирам доводиться ухвалювати важкі рішення.

Питання виділення допомоги Україні на 2024 рік у Конгресі США не можуть ухвалити з осені минулого року через позицію республіканців-трампістів. Гроші на військову підтримку України у Пентагона закінчилися, поки що Київ продовжує отримувати допомогу від США із попередніх закупівель.