Україні загрожує "економічний кінець світу" через відсутність фінансової допомоги Заходу, — Politico

Україні загрожує "економічний кінець світу" через відсутність фінансової допомоги Заходу, — Politico

Без допомоги від ЄС і фінансування від США, експерти кажуть, що Україна не зможе продовжувати боротьбу з росією або довго підтримувати те, що залишилося від зруйнованої економіки. 

Про це пише Politico у статті "Україна сподівається уникнути "економічного кінця світу" через відсутність фінансової допомоги Заходу".

"Наразі ми навіть не розглядаємо варіант відмови від отримання цієї допомоги", - сказав Данило Гетманцев, голова комітету з фінансів і податків українського парламенту. "Для нас це критично, тому що від цього залежить своєчасність і повнота невійськових витрат".

Видання нагадує, що наразі Київ використовує гроші, які він може зібрати у якості податків всередині країни, щоб запустити власну збройову промисловість, платити своїм солдатам та іншому персоналу служби безпеки та захистити пенсіонерів і внутрішньо переміщених осіб.

Західні позики та гранти покривають витрати на закупівлю та обслуговування іноземної зброї, а також основні соціальні витрати, такі як зарплата державним службовцям, медичним і освітнім працівникам.  

"Україна зможе підтримувати себе деякий час коштом власних внутрішніх ресурсів", - сказав голова Нацбанку Андрій Пишний. "Хоча ризики для регулярності та своєчасності надходження міжнародної допомоги матеріалізувалися, ми залишаємося оптимістами".

Заступниця директора Київського центру економічної стратегії Марія Репко каже, що "сувора реальність полягає в тому, що неможливо покрити невійськову половину державних витрат із внутрішніх джерел у країні, яка перебуває у стані війни, не в останню чергу тому, що росія "відкусила" частини України, на які припадало чверть валового внутрішнього продукту".

"Без допомоги та з закритими міжнародними кредитними ринками, єдиним способом для Києва продовжувати виконувати свої внутрішні зобов’язання буде друкувати гроші", - сказала Репко.

"Найбільший ризик цього року — недоотримання допомоги", - додала вона.

Politico зазначає, що одним із найвагоміших аргументів України на користь продовження підтримки залишається те, що її припинення зрештою виявилося б навіть дорожчим для Європи.

Українці стверджують, що поразка України вимагатиме значного, довгострокового збільшення військових витрат на всьому континенті, щоб стримати реваншистську, неоімперську росію.

"Перемога України є ключем до пом’якшення ризиків безпеці на континенті", – сказав Пишний, зазначивши, що пакет у 50 мільярдів євро, який має затвердити ЄС цього тижня, є мізером відносно загальноєвропейської економіки.

"Для них, - сказав він, - це може виявитися найкращою інвестицією в їхню власну оборону та економіку". 

Нагадаємо, 1 лютого ЄС має проголосувати за чотирирічний пакет допомоги Україні вартістю 50 млрд євро. У грудні минулого року його ухвалення заблокував угорський прем'єр Віктор Орбан.

Зараз Орбан і прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо виступили проти надання Україні будь-якої допомоги з бюджету ЄС, стверджуючи, що фінансування має бути розділене на чотири транші, кожен з яких може бути заблокований у будь-який час.

США фінансова допомога Україні  у розмірі $61 млрд стала заручником боротьби між республіканцями та демократами за прикордонну політику. Попри підтримку президента Джо Байдена, спікер Палати представників Майк Джонсон зажадав від Білого дому пояснити свою кінцеву мету в Україні, вимагав надати план дій перед голосуванням щодо нової допомоги Києву.