ЄС відкрив переговори з Україною про членство, але Орбан заблокував виділення 50 млрд євро

ЄС відкрив переговори з Україною про членство, але Орбан заблокував виділення 50 млрд євро

Лідери ЄС схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ  України у блок, але прем'єр Угорщини Віктор Орбан заблокував інше питання - виділення Україні 50 млрд євро на чотири роки.

Голова Євроради Шарль Мішель повідомив, що переговори про вступ розпочнуть також з Молдовою, а Грузії надали статус кандидата.

Politico, посилаючись на двох неназваних чиновників, повідомило, що Орбану під час голосування щодо переговорів з Україною запропонував вийти з зали канцлер Німеччини Олаф Шольц.

"Шольц сказав Орбану перед іншими лідерами, що якщо він дійсно не бажає погоджуватися, він може залишити залу, щоб лідери ЄС могли ухвалити одностайне рішення про розширення за його відсутності", - пише видання, зазначаючи, що ця пропозиція була узгоджена під час попередніх обговорень.

"Орбан "на мить був відсутній у залі у заздалегідь узгодженій та конструктивній манері", - зазначає ще одно джерело видання.

Проте під час іншого голосування з питання внесення правок у бюджет ЄС і виділення Україні 50 млрд євро, Орбан наклав вето. Про це він сам повідомив в соцмережі X.

Мішель згодом повідомив, що це питання розглянуть у січні, і що він впевнений в його узгодженні.

Нагадаємо, 14 грудня у Брюсселі лідери ЄС зібралися на дводенний саміт, на якому вісім годин розглядали питання про початок переговорів щодо вступу України у Євросоюз.