"путін за столом" історичного саміту лідерів ЄС, де розглядатимуть вступ України, — Politico

"путін за столом" історичного саміту лідерів ЄС, де розглядатимуть вступ України, — Politico

У Брюсселі лідери ЄС прибули на дводенний саміт, на якому розглядатимуть питання про початок переговорів щодо вступу України у Євросоюз. 

Йенс Гаєр, лідер німецьких соціал-демократів у Європейському парламенті сказав, що завдяки прем'єру Угорщини Віктору Орбану, який обіцяв ветувати вступ України, президент росії володимир "путін також сидить за столом саміту", пише Politico.

Президент Ради Шарль Мішель зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем і самим Орбаном, щоб спробувати знайти вихід з ситуації.

The Guardian пише, що на саміті також у порядку денному – виділення Україні 50 млрд євро на чотири роки.

"Якщо 27 країн-членів не можуть одностайно дійти згоди щодо фонду для України, 26 держав-членів готові знайти альтернативний механізм для надання грошей, але перевагою буде робити це через ЄС з уже встановленими системами стримувань і противаг щодо виплат і видатків. Після механізму для України постає питання розширення ЄС, а потім перегляду семирічного бюджету блоку, відомого як багаторічна фінансова рамка на 2021-2027 роки. Ці теми цілком можуть відкластися на завтра", - зазначає видання.

Прибувши на саміт Орбан сказав журналістам, що було багато переговорів, "але позиція Угорщини чітка: коли йдеться про членство в ЄС, передумови для України не виконано, Рада не в змозі це зробити. Угорщина не зрушить з місця".

"Гроші для України, в найближчій перспективі, вже є в бюджеті. Якщо ми хочемо давати більший термін і більше грошей, ми повинні обходитися поза бюджетом, і ми це підтримуємо. Розширення не є теоретичним питанням. Розширення – це юридично деталізований процес, заснований на заслугах, який має передумови... зараз немає причин вести переговори про членство України. Навіть не домовлятися", - заявив він.

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас, сказала журналістам, прибувши на саміт, що щойно розмовляла з Орбаном  і він сказав їй, що "зараз не бачить угоди".

"Ми намагалися, але ми спробуємо ще раз, тому намагайтеся переконувати, намагайтеся домовитися. І тому я ще не готова здаватися", - сказала Каллас.

Нагадаємо, 13 грудня прем’єр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що не буде блокувати початок переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу. Фіцо заявив, що, "на відміну від Угорщини, ми не створюватимемо Києву проблем.

Блокувати переговори про вступ України в ЄС збирається Угорщина. Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що членство України в ЄС і початок переговорів про вступ не збігаються з національними інтересами Угорщини.

Крім того, федеральний канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив, що Австрія не погодиться на переговори про вступ України в ЄС за нинішніх умов, також вона проти прискореної процедури вступу.