Ще одна країна Євросоюзу заявила, що не погодиться на переговори про вступ України

Ще одна країна Євросоюзу заявила, що не погодиться на переговори про вступ України за нинішніх умов

Австрія не погодиться на переговори про вступ України в ЄС за нинішніх умов, також вона проти прискореної процедури вступу.

Про це заявив федеральний канцлер Австрії Карл Нехаммер напередодні зустрічі глав держав і урядів ЄС під час Європейської ради, йдеться на сайті австрійського парламенту.

Стосовно розширення ЄС Нехаммер пояснив, що з точки зору Австрії воно є "мотором" для реформ у відповідних країнах.

"Австрія завжди підтримувала інтеграцію країн Західних Балкан в ЄС. Тепер на знак солідарності Україні та Республіці Молдова також слід запропонувати перспективи приєднання", - повідомив Нехаммер, але категорично виступив проти "прискореної процедури" для двох держав.

Крім того, він сказав, що внутрішні реформи ЄС також необхідні, якщо Союз хоче бути "придатним для розширення". 

На запитання, чи консультувалася з ним президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, перш ніж оголосити про перспективу переговорів про вступ України, Нехаммер це заперечив.

Загалом консультацій між фон дер Ляєн і главами урядів не було, сказав він. Нехаммер відповів, що Австрія не погодиться на переговори про вступ України за нинішніх умов.

"Для України не повинно бути преференцій, особливо зважаючи на Боснію та Герцеговину, які зараз також ведуть переговори про вступ", - сказав він.

"Загалом Австрія як і раніше йде в руслі ЄС, коли йдеться про солідарність з Україною, але не порушуючи нейтралітету", - пояснив Нехаммер. - Йдеться в першу чергу про фінансову допомогу для того, щоб зберегти "всю державу" Україна".

Нагадаємо, прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що членство України в ЄС і початок переговорів про вступ не збігаються з національними інтересами Угорщини.