Фіцо заявив, що Словаччина не блокуватиме початок переговорів про вступ України в ЄС

Фіцо заявив, що Словаччина не буде блокувати початок переговорів про вступ України в ЄС

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що не буде блокувати початок переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу. 

Фіцо заявив членам комітету з європейських справ, що, "на відміну від Угорщини, ми не створюватимемо Києву проблем", повідомляє Aktuality.sk.

Однак його партнер по коаліції Андрій Данько відразу заявив, що не згоден з таким ставленням.

"Ми завжди стверджували і будемо стверджувати, що європейська перспектива України вітається в Словаччині. Ми жодним чином не будемо перешкоджати рішенню ЄС розпочати переговори з Україною. Ми всі сприймаємо і говоримо про це дуже відкрито, що це політичне рішення, воно не має нічого спільного з реальністю, Україна абсолютно не готова до відкриття переговорів", - сказав Фіцо.

Невдовзі після цього Данко скликав прес-конференцію, на якій повідомив, що проситиме його не розглядати вступ України до ЄС.

"Прем'єр-міністр має право займати свою посаду. Я говорю від імені коаліції, що, на мою думку, ми не повинні підтримувати Україну. Зброї не постачати взагалі. Сам прем'єр сказав, що це найбільш корумпована країна на цих широтах. Наша принципова позиція полягає в тому, що ЄС не повинен розширюватися за рахунок проблемних держав, не дай Бог, на території яких є конфлікт. Ми не бачимо жодних причин, щоб прем’єр-міністр Фіцо, наша коаліція підтримували ідею про те, що Україна має можливість розпочати переговори про вступ до ЄС", – додав Данко, додавши, що спершу має бути припинено військовий конфлікт.

Нагадаємо, блокувати переговори про вступ України в ЄС збирається Угорщина. Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що членство України в ЄС і початок переговорів про вступ не збігаються з національними інтересами Угорщини.

Крім того, федеральний канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив, що Австрія не погодиться на переговори про вступ України в ЄС за нинішніх умов, також вона проти прискореної процедури вступу.