Сенат США підтримав виділення Україні $60 млрд

Сенат США підтримав виділення Україні $60 млрд

Сенат США підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні на понад $60 млрд.

Як повідомляється у трансляції на сайті Сенату, розгляд документа тривав багато годин.

Законопроєкт, який включає крім допомоги Україні ще й допомогу Ізраілю і Тайваню, підтримали 66 сенаторів, проти проголосували 27.

Посолка України у США Оксана Макарова уточнила, що "за" проголосували 70 сенаторів, а "проти" 29.

"Після всіх процедурних голосувань і понад шести годин виступів, які тривали всю ніч, Сенат у фінальному голосуванні підтримав законопроект HR 815 про міжнародну допомогу США, який передбачає асигнування у розмірі $60,06 млрд для допомоги Україні, а також допомогу іншим державам", - зазначила вона.

Зазначимо, що основна частина допомоги Україні передбачається у вигляді замовлень на виробництво зброї та військового обладнання для американських оборонних компаній на наступні роки, а також для заповнення власних американських запасів, що збідніли за два роки постачання в Україну.

Нагадаємо, станом на ранок 13 лютого законопроєкт про грантову допомогу Україні Тайваню і Ізраїлю знаходився на фінальному етапі розгляду у Сенаті. Якщо його ухвалять, документ перешлють у Палату представників.

Спікер палати Майк Джонсон вже дав зрозуміти, що цей законопроєкт не підтримає, оскільки у ньому немає питання захисту кордонів США. Водночас той же Джонсон напередодні відхилив двопартійну угоду про захист кордону і допомогу американським союзникам, над якою сенатори працювали кілька місяців.

Експрезидент США Дональд Трамп пропонував передати допомогу Україні в кредит, а не на безоплатній основі і схиляє до цієї думки республіканців у Конгресі.