Житло для сєвєродончан-ВПО: що відбувається з проєктами, які реалізує міська адміністрація

Житло для сєвєродончан-ВПО: що відбувається з проєктами, які реалізує міська адміністрація

Нещодавно на зустрічі з представниками Міжнародної організації з міграції (МОМ) начальник Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександр Стрюк вкотре підняв тему забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

Він зауважив, що всі громадяни, які сьогодні є ВПО, потребують житла. І у цьому контексті згадав кілька житлових проєктів для переселенців, до участі у яких безпосередньо залучена Сєвєродонецька міська військова адміністрація.

Так, за його словами, на територію Дрогобицької та Кам’янко-Бузької громад на Львівщині перенесли проєкт Доступного житла, який розпочинали у Сєвєродонецьку ще до окупації. Крім того, проєкти забезпечення тимчасовим житлом ВПО запущені у Новомосковську та Дніпрі.

«Сєвєродонецьк онлайн» дізнавався, на якій стадії реалізації вони перебувають зараз.

Дніпро: проспект Поля, 46

Проєктом реконструкції будівлі адміністративного призначення під житло для тимчасового розміщення ВПО по проспекту О. Поля, 46 у Дніпрі журналісти зацікавилися ще влітку минулого року, коли у системі електронних закупівель Prozorro з’явився тендер на проведення відповідних робіт.

«Сєвєродонецьк онлайн» з’ясував, що цей проєкт вже другий рік поспіль входить до Програми капітального будівництва, реконструкції та капітального ремонту об'єктів інфраструктури Сєвєродонецької міської територіальної громади. У переліку заходів програми він один. Виконавець і розпорядник бюджетних коштів - Відділ капітального будівництва Сєвєродонецької МВА.

У 2023 році на реалізацію заходів програми планували профінансувати з місцевого бюджету 28 609 980 грн. З них 870 906 грн - на розробку проєктно-кошторисної документації. Договір на виконання проєктних робіт за результатами закупівлі без використання електронної системи уклали з ФОП Сироквашина Оксана Миколаївна.

Крім того, у 2023 році відділ капітального будівництва провів відкриті торги з особливостями на виконання робіт з реконструкції. Саме на цей тендер у Prozorro і звернули увагу ЗМІ. Єдиним учасником торгів стало ТОВ «ОЛІМПІЯ СТРОЙ» з Запоріжжя. Його ж оголосили переможцем і 9 серпня 2023 року уклали з підрядником договір на 26 353 803 гривні (з ПДВ).

З обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі дізнаємося, що мова йде про капітальну реконструкцію 4-поверхової будівлі. Роботи включають посилення стін, облаштування нових перегородок, встановлення вікон та дверей, заміну водопровідної, каналізаційної, опалювальної систем, проводки тощо. Також передбачається придбання меблів для житлових кімнат, загальних кухонь з пральнями та санвузлів.

Будівля адміністративного призначення (корпус №45) по пр. О.Поля, 46. Джерело

У грудні 2023 року додатковою угодою термін дії договору продовжили до 31 грудня 2024 року без зміни суми. А у Програму капітального будівництва на 2024 рік знову внесли той самий об’єкт, зменшивши планові обсяги фінансування до 27 739 074 грн.

«У 2023 році фактичне фінансування заходів програми складало 870,906 тис. грн, в тому числі сплачено з місцевого бюджету 870,906 тис. грн. Роботи, зазначені в Програмі капітального будівництва, реконструкції та капітального ремонту об'єктів інфраструктури Сєвєродонецької міської територіальної громади на 2023 рік не були виконані у зв'язку із труднощами з поставками матеріалів, обладнання та відсутністю фінансування», - йдеться у розпорядженні, яким Олександр Стрюк затвердив Програму.

Іншими словами, безпосередньо до реконструкції будівлі у 2023 році справа не дійшла. І те, що проєкт значиться у програмі на 2024 рік - теж не гарантія, що реконструкцію розпочнуть цьогоріч. Тому з питаннями щодо перспектив проєкту у Дніпрі «Сєвєродонецьк онлайн» звернувся до начальника Сєвєродонецької МВА Олександра Стрюка.

За його інформацією, договір не виконувався через документальні складнощі з балансоутримувачем, який мав надати дозвіл на капітальний ремонт. Тепер цей дозвіл отримали, і робота має поновитися.

Будівля - державне майно, яке військова адміністрація офіційно взяла в оренду у Фонду держмайна. Балансоутримувач - ДП «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова».

  

Будівля зсередини. Джерело

«Це була офісна будівля заводу, яку ми відповідно до технічної документації плануємо капітально відремонтувати, поставити там додаткові перегородки - і будуть кімнати. Відповідно - облаштувати технікою, меблями. Це все планується. Враховуючи, що це житло для переселенців, воно має бути повністю укомплектоване: заходь і живи», - наголосив керівник військової адміністрації.

Ціну оренди він не назвав, але зауважив, що це невеликі кошти.

«Оскільки це державне майно, воно передавалося нам на пільгових засадах», - пояснив голова МВА.

Планується, що у будівлі облаштують 20 кімнат, у середньому розрахованих на сім’ю з трьох осіб. Одна з кімнат - для людей з особливими потребами.

Розподіл, запевнив Олександр Стрюк, відбуватиметься відповідно до законодавства.

«Є постанови, які передбачають розподіл для ВПО. Це все буде враховуватися. Буде якась бальна система, буде засідати комісія. Звісно, це - для переселенців. Звісно, у першу чергу - для пільгових категорій», - розповів керівник МВА.

Гроші на проєкт передбачаються з бюджету громади, але можливо, ще будуть донорські.

«Ми зараз працюємо над цим. Так, у нас гроші заплановані на це, але я шукаю ще донорські кошти, щоб це облегшило питання. Тому що у бюджету можливості не такі вільні», - пояснив Стрюк.

Він висловив сподівання, що за 2024 рік будівельні роботи проведуть, і громада «отримає повністю готовий для проживання сімейний гуртожиток».

Новомосковськ: Павлоградська, 2а

Запитав «Сєвєродонецьк онлайн» керівника Сєвєродонецької МВА й про проєкт у Новомосковську. За його словами, будівлю під житло для переселенців там вже капітально відремонтували.

Будинок у Новомосковську. Джерело

«Там створений соціальний притулок. Він на балансі у Центра надання соціальних послуг. Там частково люди вже проживають. Ті, які...хтось виїхав з евакуації, хтось втратив житло, яке в нього було. Там виключно для осіб, які потребують соціальної допомоги», - розповів він.

Інших подробиць керівник МВА не повідомив. На сайті військової адміністрації інформації про цей проєкт також небагато.

Зокрема, у проєкті Програми соціально-економічного і культурного розвитку Сєвєродонецької міської територіальної громади на 2022-2027 рік йдеться про те, що у 2022-2023 роках реалізовувався проєкт «Капітальний ремонт приміщень для розміщення внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб за адресою: Дніпропетровська обл., м. Новомосковськ, вул. Павлоградська, 2а». Його загальна кошторисна вартість - 6 463 940 грн. У 2022 році з бюджету громади профінансували 2 188 940 грн, у 2023 - 4 305 000 грн.

Будівля на етапі реконструкції. Джерело

На сайті Prozorro знаходимо дві відповідні закупівлі на 5 783 350,98 та 502 003,63 грн, проведені Сєвєродонецьким міським центром соціальних служб без використання електронної системи. За результатами договори на виконання робіт укладені з ТОВ «Інвестенергобудсервіс».

Рік тому також повідомлялося, що у «житловий будинок» для розміщення ВПО у Новомосковську передали побутову техніку (пральні машинки, холодильники, плити) від Литви.

Коментар стосовно цього об’єкту «Сєвєродонецьк онлайн» надала начальниця Управління соціального захисту населення Сєвєродонецької МВА Наталія Василенко.

За її словами, будівля у Новомосковську - стаціонарний відділ Сєвєродонецького міського центру соціальних служб, що опікується людьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Там надають прихисток сім’ям з дітьми та особам, постраждалим внаслідок збройного конфлікту.

«Послуга надається у рамках закону про надання соціальних послуг. У нас є відповідний порядок. Людей відібрали за їхніми зверненнями до Сєвєродонецької МВА щодо забезпечення житлом. Спеціалісти опрацювали ці звернення, коли закінчився ремонт у приміщенні. Спілкувалися з кожною родиною, яка зверталася по допомогу у забезпеченні житлом. І ті, хто погодився на переїзд, тепер там живуть», - пояснила керівниця управління.

Йдеться про одноповерховий будинок на 12 кімнат, кожна з яких розрахована на проживання двох осіб.

«Там зроблений ремонт. У кімнаті два ліжка, письмовий стіл, два стільці, шафа для одягу, комод, телевізор. Є загальна кухня, укомплектована всім необхідним. Жіночі та чоловічі туалети, душові, пральні машини», - додала Наталія Василенко.

Наразі, за її даними, там проживають 5 родин - загалом 11 людей.

Львівщина: Доступне житло

Що стосується проєкту Доступного житла на Львівщині, то тут мова йде про доступну оренду для переселенців, розповів Олександр Стрюк.

«На Львівщині це Доступне житло. Це проєкт, яким ми реалізуємо спільно з МОМ. Розпочинали його ще у Сєвєродонецьку. Мали побудувати 230 квартир. Нам вдалося зберегти ті самі умови: так само нам планують побудувати 230 квартир, але це буде доступна оренда», - пояснив він.

Юридичні документи щодо проєкту, за його словами, поки що опрацьовуються МОМ спільно з Міністерством реінтеграції.

«Наскільки мені відомо з тих попередніх розмов, які ми вели, то це відсотків на 20-40 нижче за ринкову вартість оренди такого житла. Можливо, у перспективі, і над цим працюють юристи, це буде оренда за накопичувальною системою. Тобто, кошти, які сплачуються за оренду, лягають у револьверний фонд, і будується нове житло», - повідомив Олександр Стрюк.

Проєкт, який планували реалізувати у Сєвєродонецьку

Фінансуватиметься будівництво коштом МОМ, а основним донором буде німецький банк KFW.

«Львівщина надає землю, містобудівну документацію. А все інше - від проєктування до будівництва - робить МОМ», - додав глава МВА.

Сєвєродонецька громада за проєктом виступає як реципієнт.

Зазначимо, що згідно з реєстром програм Сєвєродонецької міської військової адміністрації на 2024 рік, у розробці знаходиться міська цільова Програма забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб Сєвєродонецької міської територіальної громади на 2024-2025 роки. Тож упродовж року «Сєвєродонецьк онлайн» продовжить слідкувати за роботою міської адміністрації у цьому напрямку.