Безпекова угода: які зобов'язання матиме Німеччина перед Україною протягом 10 років

Безпекова угода: які зобов'язання матиме Німеччина перед Україною протягом 10 років

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Володимир Зеленський підписали угоду про зобов'язання ФРН щодо безпеки України.

Про це повідомив Шольц у соцмережі X.

"Зеленський і я підписали сьогодні угоду про наші довгострокові зобов’язання щодо безпеки – історичний крок. Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну перед обличчям російської загарбницької війни", - наголосив Шольц.

В Офісі президента розкрили деталі угоди: 

  • Цією безпрецедентною угодою Німеччина засвідчує свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів від 1991 року.
  • Німеччина має намір надавати підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно для того, щоб допомогти нашій державі захистити себе та відновити територіальну цілісність.
  • Двостороння угода діє протягом десяти років з моменту її підписання та чітко закріплює конкретні компоненти безпекових зобов'язань, які Німеччина надала Україні. Зокрема, документ визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці – військової, політичної, фінансової та гуманітарної.

"Так, в угоді зафіксовано, що у 2024 році Німеччина надасть кошти на військову допомогу Україні на загальну суму понад 7 млрд євро. ФРН продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом усього строку дії документа", - йдеться у повідомленні.

  • Також сторони визнають важливість застосування санкцій для обмеження доступу російської федерації до фінансів, товарів, технологій та послуг, які вона використовує у своїй агресивній війні.
  • Відповідно до документа Німеччина працюватиме над підтримкою санкційного тиску на росію та боротьбою з ухиленням від санкцій, доки триватиме війна рф проти України та доки не буде відновлено територіальної цілісності нашої держави.
  • Крім того, Німеччина продовжуватиме роботу в Коаліції щодо створення трибуналу щодо злочину агресії проти України для забезпечення ефективної відповідальності.

"Угода також передбачає механізм екстрених консультацій у разі можливого майбутнього збройного нападу росії на Україну, що застосовується на вимогу будь-кого з учасників протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків", - наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, 16 лютого президент Володимир Зеленський прибув у Німеччину на Мюнхенську конференцію з безпеки. Також він планує відвідати з офіційним візитом Францію.