Білий дім звинуватив спікера Палати представників, що він шукає привід не ухвалювати допомогу Україні

Білий дім звинуватив спікера Палати представників, що він шукає привід не ухвалювати допомогу Україні

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр відреагувала на заяви спікера Палати представників США Майкла Джонсона про можливе розділення законопроєкту про допомогу Україні на гуманітарну та оборонну допомогу.

Жан-П’єр сказала на брифінгу, що пріоритетом адміністрації Байдена залишається версія законопроєкту, що вже пройшла голосування у Сенаті, отримавши більшість голосів від обох партій, повідомляє "Голос Америки".

Намагання розділити цей пакет вона назвала спробами спікера "знайти виправдання".

"Те, що ми зараз спостерігаємо, це намагання спікера знайти виправдання, яке не є обґрунтованим або потрібним. Бо ми чудово знаємо, якщо він винесе цей пакет на голосування, то він пройде", - заявила Жан-П’єр.

"70 голосів - "за", 29 - "проти" в Сенаті (результат голосування за пакет допомоги в Сенаті, - ред.), - це переважна двопартійна більшість. І ми знаємо від республіканців у Палаті представників та більшості демократів, що якби цей пакет винесли на розгляд в Палаті, то він отримав би підтримку. І це факт. Ми бачимо цю ситуацію саме так. І ми продовжимо закликати спікера Джонсона винести цей законопроєкт на розгляд", - наголосила речниця Білого дому.

Щодо ймовірних термінів погодження цього законопроєкту, Карін Жан-П’єр нагадала, що про необхідність винести цей пакет на голосування якомога швидше Конгрес та Білий Дім домовлялись іще на початку року.

"Я не можу говорити про зобов’язання спікера, але я можу говорити про домовленості, досягнуті під час зустрічі "великої четвірки" (лідери демократів та республіканців у Палаті представників та Сенаті - ред.) з президентом на початку цього року. Тоді було розуміння того, що нам потрібно рухатися вперед, щоб надати допомогу Україні, щоб погодити цей пакет допомоги. Таким було порозуміння між ними, вони погоджувалися з президентом та віце-президенткою. Я не можу говорити про їхні дедлайни. Але особисто ми (Білий Дім - ред.) хочемо, щоб це сталося негайно. Ми офіційно зробили цей запит іще в жовтні минулого року", - зазначила речниця.

Також вона наголосила, що саме нинішня бездіяльність Конгресу заохочує Кремль до агресивніших атак на Україну. Критична необхідність погодити допомогу зростає із кожним днем, наголосила Жан-П'єр.

"Існує потреба. Ми бачимо, що нині відбувається в Україні. Вони втрачають позиції на полі бою, і частково причина, чому росія стала діяти агресивніше, це через бездіяльність Конгресу. Це те, що ми бачимо. І саме це нещодавно директор ЦРУ сказав "великій четвірці" прямо тут, у Білому домі. Тому їм потрібно рухатись вперед. Йдеться про нашу національну безпеку, коли ми говоримо про допомогу Україні", - підсумувала Карін Жан-П’єр.

Нагадаємо, в останній тиждень перед перервою у роботі Конгресу спікер Палати Представників Майк Джонсон заявив, що до розгляду пакета допомоги законодавці перейдуть "без зволікань", одразу як повернуться до роботи.

Голова Комітету міжнародних відносин Палати представників конгресмен-республіканець Майкл Маккол напередодні висловив переконання, що спікер винесе на голосування законопроєкт щодо допомоги Україні після Великодня.