Якщо Україна програє, в ЄС хлинуть мільйони біженців, — німецький експерт з міграції

Якщо Україна програє, в ЄС хлинуть мільйони біженців, — німецький експерт з міграції

У разі військової поразки Києва в оборонній війні проти росії з України хлинуть мільйони нових біженців.

Про це попередив експерт з міграції Геральд Кнаус, повідомляє DW.

"Ті в Європі, хто зараз вагається щодо розширення допомоги Україні, по-справжньому все ще не зрозуміли, що поставлено на карту", - сказав він.

"Якщо Україна програє, то ми зіткнемося з наймасовішим переміщенням біженців з 1940-х років. Тоді до нас прибуде багато мільйонів інших людей. У нас уже зараз близько десяти мільйонів переміщених українців. Багато мільйонів інших залишилися в Україні, сподіваючись на успіх, але якщо ця впевненість зникне, то кількість біженців швидко зросте", - зазначив Кнаус.

У зв'язку з цим Кнаус нагадав про період одразу після російського збройного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, коли з цієї країни за три перші тижні втекли три мільйони людей.

Він не став прогнозувати, скільки нових біженців може прибути до Німеччини у разі поразки України. Але нагадав, що з 4,2 млн українських біженців у Євросоюзі 1,2 млн перебувають у Німеччині.

"На душу населення це менше, ніж у Польщі, Чехії та Болгарії, але вдесятеро більше, ніж у Франції", - зазначив експерт.

Тим часом видання Der Spiegel повідомило 22 березня з посиланням на міністерство внутрішніх справ ФРН, що наразі в Німеччині зареєстровано близько 1,65 мільйона українців. Це приблизно на 250 тис. осіб більше, ніж у 2023 році. Як випливає з публікації, кількість громадян України, які тікають від російської військової агресії, наразі перевищує кількість прохачів притулку в Німеччині з інших країн.

Нагадаємо, економічний експерт Олексій Кущ вважає, що Україна в майбутньому ризикує перетворитися на Монголію, якщо українські біженці, що виїхали через бойові дії за кордон, не повернуться після війни додому.

Він наголошував, що передусім така спустошеність вдарить по національній економіці, яка й до повномасштабного вторгнення не вражала показниками. У 2021 році ВВП України, за оцінками МВФ, становив $ 200 млрд — це був 56‑й показник у світі. З початком великої війни економіка впала на третину та продовжує скорочуватися.