Вибух дрона на ЗАЕС – що відомо про ситуацію

Вибух дрона на ЗАЕС –  що відомо про ситуацію

7 квітня у МАГАТЕ заявили, що на території ЗАЕС здетонував безпілотник. росія одразу звинуватила в атаці Україну. У ГУР відповіли, що подібна ситуація може бути імітаційним ударом рф. 8 квітня МАГАТЕ оновили інформацію щодо атаки.

Відповідний звіт було оновлено на сайті МАГАТЕ.

Зазначається, що наразі "немає жодних ознак пошкодження критично важливих систем ядерної безпеки або безпеки на майданчику" станції.

"Однак військові удари стали ще одним яскравим нагадуванням про постійні загрози для ЗАЕС та інших ядерних об'єктів під час збройного конфлікту, попри зусилля МАГАТЕ зменшити ризик серйозної аварії, яка може завдати шкоди людям і навколишньому середовищу в Україні та за її межами", - підкреслюються у МАГАТЕ.

Фахівці отримали інформацію про атаки дронів від окупантів та оглянули три постраждалі місця.

"Їм вдалося підтвердити фізичний вплив вибухів безпілотників, у тому числі в одному з шести реакторних корпусів об'єкта, де, здавалося, було уражено обладнання спостереження та зв'язку. Перебуваючи на даху реактора 6-го блоку російські військові стріляли по безпілотнику, що наближався. Після цього стався вибух біля корпусу реактора", - пояснюють експерти.

Спеціалісти МАГАТЕ спостерігали уламки дронів "у цьому та двох інших місцях падіння".

Повідомляється, що на одному з них біля лабораторії вони бачили плями крові поряд із пошкодженим військовим транспортним засобом матеріально-технічного забезпечення, що вказує на принаймні одну втрату. Крім того, протягом дня на місці вони чули вибухи та стрілянину, а ще - кілька артилерійських пострілів поблизу заводу.

"Хоча команда наразі не помітила будь-яких структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки або безпеки станції, вони повідомили про спостереження незначного поверхневого опіку верхньої частини даху купола реактора блоку 6 і подряпин на бетонній плиті, що підтримує резервуари первинного зберігання підживлювальної води", - підсумували в МАГАТЕ.

Нагадаємо, що вчора росія атакувала Запоріжжя, декілька людей загинуло.