Відомі результати експерименту в Мелітополі щодо компенсації за зруйноване житло на ТОТ. Як цей досвід може допомогти сєвєродончанам

Відомі результати експерименту в Мелітополі щодо компенсації за зруйноване житло на ТОТ. Як цей досвід може допомогти сєвєродончанам

Голова Сєвєродонецької РДА Роман Власенко звернувся до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України щодо компенсації за зруйноване житло на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, щодо результатів експерименту в Мелітополі.

Відповіддю Міністерства та своїми думками з цього приводу він поділився з «Сєвєродонецьк онлайн».

Як відомо, в Україні розглядають можливість запровадити компенсації за пошкоджене житло, що знаходиться в окупації, у 2024 році. Зокрема, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська назвала запровадження можливості отримання компенсацій за пошкоджене житло, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях, серед основних планів міністерства на цей рік. Пілотний проєкт, з яким вже тестується функція, – місто Мелітополь. 

За словами Власенка, раз на місяць публікують статистику звернень до ЦНАПів Луганщини на компенсацію за зруйноване житло. Останні цифри – по Сєвєродонецькому району понад 40 тис. звернень.

«Якраз мова йшла про те, що немає якоїсь інформації – чи буде вона, чи ні. Були заяви Кубракова, Шмигаля, що хочуть цю практику розповсюдити на всі окуповані території. Це було за підсумками роботи Уряду 2023 року. Експеримент по Мелітополю мав стати підставою для подальшого рішення Уряду. Експеримент завершився ще у лютому, але підсумків не оприлюднювали на загал. Тому звернувся до Міністерства, яке опікувалося цим питанням. Отримали відповідь, що вважається можливим, механізм працює», - каже Власенко.

Так, «за результатами реалізації експериментального проєкту виявлено можливість встановлення комісією з проведення обстеження знищених окремих категорій об’єктів нерухомого майна, зокрема із застосуванням інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі факту знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна із застосуванням інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі та надання компенсації їх власникам».

 «Отже, результати експерименту задовільні, чекаємо рішення Уряду щодо всіх тимчасово окупованих територій! Я думаю, що саме цей механізм може бути рішенням щодо зменшення напруги серед ВПО. Це єдиний такий дієвий механізм забезпечити людей житлом, зменшити кількість ВПО й кількість потреб переселенців. Але з іншого боку ми маємо розуміти, що це значне фінансове навантаження на бюджет», - зазначив Власенко.

Це питання треба вирішувати на рівні Уряду, каже Власенко. Чи можна йти цим шляхом. Далі – це вже робота громад, робота комісій при ВА. За підсумками цього експерименту Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України звернулося до Уряду.

«Якщо відповідь ні, знімаємо це питання. Чекаємо деокупації. До неї не підіймаємо. Поки є надія на вирішення ситуації», - підкреслив Власенко.

У відповіді можна побачити вже 2 позитивних кейси. Загалом виконком Мелітопольської міськради за період експерименту розглянув на засіданнях Комісії 4 заяви про надання компенсації за знищене житло. Два житлових будинки визнали знищеними, людям оформили житлові сертифікати. По двох об’ єктах не змогли зафіксувати факти знищення дистанційно.

житло

житло

 

Тому, як бачимо, це не вирішить питання більшості людей, які так чи інакше опинилися без житла. Але великий відсоток зможе претендувати на компенсацію, якщо Уряд узгодить такий механізм.

«Частина людей не втратила житло фізично, бо воно не зруйноване. У частини людей немає документів, підтверджуючих право власності. Але великий відсоток може отримати компенсацію», - вважає Власенко.

Нагадаємо, науковці Східноукраїнського національного університету ім. Даля співпрацюють з Сєвєродонецькою міською військовою адміністрацією щодо пошуку шляхів відновлення території Сєвєродонецької громади. Наразі вивчаються результати пілотного проєкту щодо фіксації пошкоджень засобами супутникової зйомки в окупованому Мелітополі.

У виші зауважили, що це дасть можливість оцінити ступінь руйнації будівель та допоможе подальшій роботі комісії з надання компенсації за знищене майно, розташоване на тимчасово окупованих територіях.