WSJ пояснив, чому США і інші країни Заходу не захищають Україну як Ізраїль

WSJ пояснив, чому США і інші країни Заходу не захищають Україну, як Ізраїль

Замість того, щоб допомогти Україні створити таку мережу протиповітряної оборони, яку має Ізраїль, Захід надав Києву клаптикову техніку, яка протягом багатьох місяців притупляла російські атаки. 

Про це пише The Wall Street Journal, аналізуючи поведінку західних країн у відбитті масованої атаки Ірану на Ізраїль і бездіяльність під час таких саме масованих атак рф на Україну.

"Ніщо, окрім американської боязкості, не пояснює, чому ми не робимо цього для України", - сказав Джон Гербст, колишній посол США в Україні та кар'єрний дипломат у відставці.

Гербст зазначив, що американські, британські та французькі сили, які захищали Ізраїль у суботу, лише перехоплювали іранські ракети та безпілотники, уникаючи будь-якої взаємодії з іранськими силами, яка могла б призвести до прямого військового конфлікту.

Мер другого за величиною міста України, Харкова, який взяв на себе основний тягар останньої страйкової кампанії, сказав, що він може лише мріяти про захист на кшталт ізраїльського.

"Звичайно, я хочу мати таку можливість, щоб захистити наше місто від подібних нападів", - сказав мер Ігор Терехов. "Потрібно захищати обох", - сказав він про Ізраїль та Україну.

"Люди починають ненавидіти США", - цитує WSJ Володимира Дубовика, доцента і директора Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова.

США були "вирішальним фактором для України в перші два роки війни, але зараз, звичайно, спостерігається величезне уповільнення", - сказав Дубовик.

WSJ нагадує, що хоча і Україна, і Ізраїль зіткнулися з повітряними атаками з боку своїх ворогів, обидві країни мають принципово різні відносини з США у сфері безпеки. 

"Небагато країн мають тісніші оборонні зв'язки зі США, ніж Ізраїль. Обидві країни обмінюються високосекретними розвідувальними даними і широко співпрацюють у сфері регіональної політики. Попри часті суперечки і широке розчарування у Вашингтоні ізраїльським прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху, який часто ігнорує прохання і тиск з боку Білого дому, Ізраїль є одним з найближчих союзників Америки", - йдеться у статті.

Видання зазначає, що США не мають оборонного договору з Ізраїлем, який би зобов'язував їх надавати допомогу, але Ізраїль протягом десятиліть має особливі відносини з США як найближчий партнер Америки на Близькому Сході.

За даними Дослідницької служби Конгресу США, Ізраїль є найбільшим сукупним одержувачем американської зовнішньої допомоги з часів Другої світової війни.

Згідно з 10-річною угодою, укладеною в 2019 році, Вашингтон зобов'язався надати Ізраїлю 38 мільярдів доларів військової допомоги до 2028 року. Обидві сторони тісно співпрацюють над передовими військовими системами, включаючи мережу протиповітряної оборони "Залізний купол", яку Ізраїль застосував у суботу, щоб заблокувати іранську атаку.

"Відносини Ізраїлю з Вашингтоном зміцнюються завдяки надзвичайно ефективному лобіюванню в США. Багаторічна кампанія об'єднує євреїв, які мають прямий зв'язок з Ізраїлем, і неєвреїв, які або підтримують право країни на існування, або розглядають її як оплот проти спільних супротивників, таких як Іран і Сирія. Навіть релігійна підтримка Ізраїлю поширюється не лише на євреїв, які вважають цю країну своєю батьківщиною, але й на християн, які хочуть зберегти контроль Ізраїлю над святинями", - наголошує WSJ.

Газета нагадує, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну понад два роки тому деякі прихильники Києва запропонували модель західних оборонних відносин на кшталт ізраїльської, але ця концепція не отримала розвитку - частково тому, що вона вимагала б певного рівня відданості, який жодна велика західна держава поки що не продемонструвала.

Політика адміністрації Байдена щодо України протягом останніх двох років формувалася під впливом побоювань, що президент росії володимир путін може застосувати ядерну зброю або інші види зброї масового знищення, якщо США або інші члени НАТО нададуть Києву засоби для нанесення серйозної шкоди російським військам або самій країні. путін припустив, що може вдатися до ядерної зброї у війні.

Іран просунув свою ядерну програму настільки, що може виробляти достатньо ядерного палива для бомби за кілька днів, але американські офіційні особи стверджують, що він не працює активно над створенням ядерної зброї. Аналітики з питань безпеки вважають, що він далекий від того, щоб використати її проти Ізраїлю або союзників США, а росія, навпаки, має найбільший у світі запас ядерної зброї.

"Байден наляканий постійними ядерними погрозами путіна", - сказав Гербст, колишній посол США. "Ми теж поводимося так, ніби не є ядерною наддержавою".

Нагадаємо, 15 квітня президент Володимир Зеленський звернувся до союзників із закликом захищати Україну від масованих ракетних і дронових атак росії так саме, як вони захищали Ізраїль від атаки Ірану.  Він нагадав, що Україна, як і Ізраїль, не є членом НАТО. 

Вночі 14 квітня Іран під час масованої атаки випустив по Ізраїлю понад 300 ракет і дронів. Сили протиповітряної оборони за допомогою союзників Великої Британії, Франції, США, Йорданії, перехопили 99% цілей.