У бюджеті України немає грошей на виплату військовим 70 тис. грн, - ЗМІ

У бюджеті України немає грошей на виплату військовим 70 тис. грн, - ЗМІ

Уряд встановив доплату в розмірі 70 тис. грн для військовослужбовців та поліцейських, які виконують бойові завдання на першій лінії. Але у бюджеті на 2024 рік грошей на ці виплати немає.

"ЄП" пише, що єдиним можливим джерелом фінансування настільки великих видатків може стати лише підвищення податків.

На відміну від попередніх доплат, 70 тис. грн платитимуть не пропорційно часу виконання завдання, а за кожні 30 днів.

"Отже, з квітня військовослужбовець або поліцейський, який протягом 30 днів перебуває на лінії бойового зіткнення та виконує там бойові завдання, може отримати щонайменше 190,1 тис. грн: 20,1 тис. грн зарплати, 100 тис. грн доплати за участь у бойових діях та 70 тис. грн нової одноразової винагороди", - йдеться у статті.

За даними видання, для того, аби військовослужбовцям нараховували ці кошти, уряду потрібно внести відповідні зміни до кошторису.

"ЕП" ознайомилася з фінансовим обґрунтуванням рішення уряду про запровадження додаткової винагороди. "З міркувань безпеки редакція не може назвати точну суму додаткової потреби у фінансуванні, проте, за розрахунками Міністерства фінансів, до кінця 2024 року вона перевищить 50 млрд грн", - зазначається у статті.

Крім того, пише видання, депутати та урядовці обговорюють можливість збільшення видатків на потреби оборони у 2024 році на понад 400 млрд грн. Передусім мова йде про фінансування закупівель військової техніки та боєприпасів.

Отже, сумарні видатки на потреби оборони у 2024 році необхідно збільшувати на пів трильйона гривень.

За даними співрозмовників "ЕП" в Мінфіні, відомство лише починає готувати зміни до бюджету. Процес ускладнюється тим, що збільшення видатків необхідно узгодити з міжнародними партнерами, а також відсутністю джерел фінансування.

Виплата військовим 70 тис. грн за кожні 30 днів служби на фронті почала нараховуватися з 1 квітня. Кошти на її виплату держава почне витрачати з перших чисел травня. Уряд робитиме це навіть попри те, що грошей на такі виплати в бюджеті на 2024 рік не передбачено.

"Наразі це вдається робити завдяки "наближенню державних видатків". Тобто уряд витрачає на сектор безпеки та оборони кошти, передбачені в кошторисі на майбутні місяці року. Однак такий спосіб фінансування має свої межі", - зазначається у статті.

"ЄП" прогнозує, що гостру необхідність в ухваленні змін до бюджету та податкового законодавства країна відчує в червні. "До того часу урядовці та депутати публічно не визнають проблему, не бажаючи ухвалювати непопулярні податкові рішення", - пише видання.

Нагадаємо, у четвер, 11 квітня, Верховна Рада схвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт про мобілізацію №10449. Станом на 16 квітня документ переданий на підпис президенту Володимиру Зеленському.