Гетманцев назвав два джерела для виплат 70 тис. грн військовим і натякнув на підвищення податків

Гетманцев назвав два джерела для виплат 70 тис. грн військовим і натякнув на підвищення податків

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запевнив, що в бюджеті на 2024 рік вистачить коштів на додаткову виплату 70 тис. грн. військовим щомісячно.

Про це він написав у своєму Teledram.

Гетманцев назвав два фактора, які забезпечать ці виплати: податки і внутрішній борг.

"Перше. За рахунок податків, які ми всі разом із готовністю і розумінням будемо сплачувати в обсязі, необхідному нашим військовим. Стільки, скільки буде потрібно. Звісно перевіряючи кожну копійку, яке йде на утримання війська, і доганяючи мародерів, які наживаються на війні. Друге. За рахунок внутрішнього боргу, тим більше тут є куди рухатись в плані залучення ресурсу, насамперед, банків", - написав він.

На його переконання "усі масштабні війни за великим рахунком фінансувались коштом податків та державного боргу". 

Гетманцев назвав ідеї "перерозподілення грошей з національного марафону і скорочення держапарату" -  "супер-ідеями мамкиних "геніїв".

"Скажу так, минулого року поточне утримання війська за загальним фондом державного бюджету коштувало 5 млрд грн на день. Ви можете самі порахувати, скільки днів війни ми можемо профінансувати, намагаючись зекономити декілька мільярдів гривень на ефемерних державних видатках. Так, звісно, і це гроші, але це відверта дичина, коли вказують на ці кошти як на рішення", - наголосив Гетманцев.

Нагадаємо, прем'єр Денис Шмигаль відповів на петицію щодо переспрямування коштів, призначених для телемарафонів "Єдині новини" та телеканалу "FreeДом" на фінансування закупівлі безпілотників та пікапів для потреб Збройних сил, вказавши, що це недоцільно.

Видання "Економічна правда" зазначило, що уряд встановив доплату в розмірі 70 тис. грн для військовослужбовців та поліцейських, які виконують бойові завдання на першій лінії. Але у бюджеті на 2024 рік грошей на ці виплати немає.

"ЄП" пише, що єдиним можливим джерелом фінансування настільки великих видатків може стати лише підвищення податків.