Судитимуть керівницю луганського підрозділу російської «юнармії»

Судитимуть керівницю луганського підрозділу російської «юнармії»

Прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно керівниці підрозділу російської «юнармії» у самопроголошеній «лнр» за фактом колабораційної діяльності, а також порушення законів та звичаїв війни (ч. 6 ст. 111-1, ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

Розслідування встановило, що у листопаді 2022 року жінка стала «начальником штабу регіонального відділення всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного суспільного руху «юнармія» в «лнр».

У прокуратурі зазначили, що ця організація фактично є одним з основних механізмів мілітаризації, мобілізації та військового вишколу молоді у рф. На території псевдореспубліки формування почало діяти з 2019 року. Започатковане «2-м армійським корпусом народної міліції лнр», після «приєднання» псевдореспубліки до рф воно набуло нового статусу.

На території тимчасово окупованої Луганщини фігурантка займається організацією російського руху, залучаючи до нього школярів. Дітей там, зокрема, навчають військової справи.

Крім того, «керівниця» дотепер проводить «урочисті посвяти» в «юнармію» учнів освітніх закладів на захопленій території регіону та пропаганду серед школярів для заохочення їхнього вступу до збройних сил та інших силових структур росії. Крім того, бере участь у політичних заходах та пропагандистських медіакампаніях на підтримку рф.

«Її дії порушують норми Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни» 1949 року та є воєнним злочином.  Наразі вона перебуває на території «лнр» та оголошена в розшук», - повідомили у прокуратурі.

Спеціальне досудове розслідування вели слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід ‒ Управління міграційної поліції ГУНП в Луганській області.