У ВРУ дали пояснення, що робити з внесенням "телемарафону" у звіт про порушення прав людини

У ВРУ дали пояснення, що робити  з внесенням "телемарафону" у звіт про порушення прав людини

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин прокоментував внесення Держдепом США внесення телемарафону "Єдині новини" до звіту про порушення прав людини.

Про це він розповів для NV.

За словами Юрчишина, влада України може врахувати зауваження наших партнерів. Але також може не реагувати на подібні пункти у звіті Держдепу США.

"Що нам із цим зробити? По-дорослому просто проаналізувати застереження наших колег і або підвищити збалансованість подачі інформації в Єдиному марафоні, допустити тих, хто критично відгукується щодо уряду, допустити до мовлення ті канали, які були відключені від ефірного мовлення. Чи надати резонні пояснення, чому це було зроблено з міркувань безпеки, бо, на жаль, таких пояснень досі немає", - сказав Ярослав Юрчишин.

Він також запропонував удати, "що цього немає".

"Зробили зауваження — ну ок, у нас інших проблем вистачає", - пояснив голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

Він зауважив, що падіння рівня довіри до Єдиного марафону, як наслідок популяризація досить часто анонімних телеграм-каналів. Згідно з його слів, вони стають достатньо ефективним механізмом проникнення російської пропаганди та дезінформації.

"Застереження партнерів зі США вчергове демонструє українську звичку: Україна ніколи не втрачає шанс втратити шанс. Ми могли обійтися без низки цих зауважень, як то про Єдиний марафон, як недопущення до оновлення окремих каналів (П’ятого, Еспресо, Прямого), як то питання доступу журналістів-розслідувачів до певної інформації, наявна проблематика з цим", - заявив Юрчишин.

На його думку, водночас цей же звіт фіксує, що загалом право висловлювати позицію, мати достатньо критичну позицію зберігається, що є позитивним для України.

"Донесення як на персональному рівні, так і на рівні масової інформації своєї власної позиції в Україні не обмежено, незважаючи на війну", - сказав Ярослав Юрчишин.

Він також додав, що якби з грудня збалансованість Єдиного марафону  довели до ладу, принаймні за стандартами Суспільного, яке в Єдиному марафоні є, цього зауваження не було б.

Нагадаємо, що "Єдиний телемарафон" внесли до звіту Держдепу США про порушення прав людини в Україні.