Загиблому екскерівнику луганської патрульної поліції просять присвоїти звання Героя України

Загиблому екскерівнику луганської патрульної поліції просять присвоїти звання Героя України

Триває збір підписів щодо присвоєння звання Героя України (посмертно) підполковнику поліції Олександру Гостіщеву. Він був начальником управління – командиром полку управління поліції особливого призначення № 2 (штурмовий полк «Цунамі») Департаменту поліції особливого призначення «Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України «Лють».

Петиція опублікована на сайті президента.

На сьогодні зібрали 19 615 підписів з 25 000 необхідних.

З початком війни Гостіщев пішов добровольцем до батальйону «Дніпро-1» та став командиром першої його роти, у складі якої брав участь у звільненні Маріуполя від незаконних збройних формувань. Протягом літа 2014-го майже щодня особисто брав участь в контрдиверсійних заходах та затриманні учасників незаконних збройних формувань.

У серпні 2014-го з групою побратимів зайшов в оточену Амвросіївку, щоб визволити й забрати з лікарні пораненого побратима, який не міг самостійно пересуватися. В Іловайську під щільним вогнем противника він вивів з оточення свій підрозділ та військовослужбовців Збройних Сил України.

У 2015 році очолював Жовківське відділення поліції у Львівській області, а потім – підрозділи патрульної поліції у Сєвєродонецьку, Лисичанську та Рубіжному Луганської області. У 2017–2019 роках керував управлінням патрульної поліції в Луганській області. У липні 2019 року очолив управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Одеській області, а вже з листопада 2019 року призначений начальником управління патрульної поліції в Одеській області Департаменту патрульної поліції.

13 грудня 2021 року призначений заступником начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області.

З 18.04.2022 по 05.02.2023 був командиром зведеного батальйону Національної поліції України «Цунамі» та виконував службові (бойові) завдання у його складі на півдні України з оборони Миколаївської та Херсонської областей.

На території Одеської області протягом квітня – червня 2022 року організував та взяв участь у 22-х оперативно-бойових заходах контрдиверсійної боротьби із виявлення диверсійно-розвідувальних груп противника та їх імовірних посібників.

Гостіщев брав безпосередню участь у звільнені селища Давидів Брід та Херсона, за що нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

З 06.02.2023 призначений на посаду начальника управління – командира полку управління поліції особливого призначення № 2 (штурмовий полк «Цунамі») Департаменту поліції особливого призначення «Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України «Лють».

Під керівництвом Гостіщева провели понад 50 бойових (спеціальних) операцій – бойових виходів, спрямованих на звільнення територій населеного пункту Кліщіївки Бахмутського району Донецької області.

У січні 2024 року Гостіщев разом із підрозділом повернувся до пункту постійної дислокації в Одесі.

Нагадаємо, командир штурмового полку «Цунамі» штурмової бригади «Лють» Гвардії наступу Олександр Гостіщев загинув внаслідок обстрілу Одеси 15 березня.

Пізніше у Дніпрі на 48 черговій сесії міської ради депутати ухвалили рішення про надання одному зі скверів імені Олександра Гостіщева.