Швейцарія висловилася про участь рф в українському саміті: "Мирний процес без росії немислимий"

Швейцарія висловилася про участь рф в українському саміті: "Мирний процес без росії немислимий"

Швейцарія у відповідь на прохання України запросила понад 160 делегацій на саміт миру 15-16 червня 2024 року на курорті Бюргеншток, але росія на даному етапі не запрошена.

МЗС Швейцарії пояснив причину.

"росія на даному етапі не запрошена. Швейцарія завжди виявляла відкритість щодо запрошення росії на цей саміт. Однак росія неодноразово і також публічно заявляла, що не зацікавлена ​​брати участь у цьому першому саміті. Саміт у Швейцарії покликаний розпочати мирний процес. Швейцарія переконана, що росія має бути залучена до цього процесу. Мирний процес без росії немислимий", - йдеться у заяві.

МЗС Швейцарії зазначає, що саміт ґрунтуватиметься на дискусіях, які відбулися останніми місяцями, зокрема на українській формулі миру та інших мирних пропозиціях, заснованих на Статуті ООН і ключових принципах міжнародного права.

"Головна мета саміту – надихнути майбутній мирний процес", - підкреслює відомство.

Щоб досягти цього, саміт має намір:

  • Забезпечити платформу для діалогу щодо шляхів досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру для України на основі міжнародного права та Статуту ООН;
  • Сприяти спільному розумінню можливої ​​структури для досягнення цієї мети;
  • Спільно визначити дорожню карту щодо того, як залучити обидві сторони до майбутнього мирного процесу.

"Участь широкого кола держав та їхній внесок у дискусію матиме вирішальне значення для досягнення цих цілей. Швейцарія має давні традиції сприяння діалогу. Таким чином, вона вважає життєво важливим обмін різними думками щодо шляху до миру в Україні", - підкреслює МЗС країни.