У США сказали, наскільки реальне використання ядерної зброї рф в Україні

У США сказали, наскільки реальне використання ядерної зброї рф в Україні

Адміністрація президента США Джо Байдена не бачить реальних кроків з боку рф  щодо ймовірного використання ядерної зброї в Україні, попри агресивну риторику.

Про це заявив координатор Ради нацбезпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі, повідомляє "Голос Америки".

"Для лідера великої ядерної держави це просто безрозсудно та безвідповідально брязкати ядерним арсеналом та натякати на його потенційне використання. Очевидно, що ми стежимо за цим зараз і продовжували дуже уважно стежити раніше. Можу вам сказати, що поки що ми нічого не побачили, навіть попри безрозсудну риторику, що змусило б нас змінити нашу позицію стратегічного стримування", - наголосив він.

Про те, що наразі Вашингтон не бачить ознак ймовірного використання росією ядерної зброї на території України, заявив і речник Державного департаменту США Метью Міллер.

"Російська ядерна риторика була безрозсудною та безвідповідальною протягом усього конфлікту. Попри все ми не бачили жодних підстав для коригування нашої власної ядерної позиції у відповідь на ці заяви, а також - жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю в Україні", - заявив Міллер.

Нагадаємо, посла Великої Британії Найджела Кейсі викликали до російського Міністерства закордонних справ, щоб висловити ноту протесту. Це стосувалось попередніх заяв голови МЗС Великої Британії Джеймса Кемерона про те, що ЗСУ можуть використовувати надану Лондоном зброю на території рф. Про це Кемерон заявив під час свого візиту до Києва, у четвер, 2-го травня.

Відповідаючи на цю заяву, у Москві сказали, що готові завдавати ударів по британським військовим об’єктам, як на території України, так і поза її межами. Раніше того ж дня речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що росія почала підготовку до ядерних навчань.

6 травня МЗС рф заявило, що росія сприйматиме багатоцільові винищувачі F-16, які Україна невдовзі має отримати від західних партнерів, як носії ядерної зброї.