Українським біженцям стане легше жити у Швеції: уряд країни готує суттєві зміни з 1 листопада

Українським біженцям стане легше жити у Швеції: уряд країни готує суттєві зміни з 1 листопада

Українським біженцям стане легше жити у Швеції, кажуть в уряді країни. Українці повинні швидше стати на облік і отримати номери соціального страхування, щоб отримати розширенні можливості і покращити своє життя.

Про це повідомляє Sveriges radio

"Українці, які зареєстровані у Швеції, матимуть право на медичне та стоматологічне обслуговування. Вони зможуть отримати гроші, якщо перебувають вдома з хворими дітьми або перебувають у відпустці по догляду за дитиною. І вони зможуть отримати ідентифікатор банку. Це буде велике покращення", - каже міністр міграції Марія Мальмер Стенергард.

Вона пояснила, що українці отримують повний доступ до медичної допомоги.

"Вони отримують доступ до стоматологічної допомоги. Вони отримують можливість доглядати за дітьми та бути у відпустці по догляду за дитиною. Крім того, через свій номер соціального страхування вони також можуть отримати ідентифікаційний номер банку, що полегшує можливості контактів з органами влади та, наприклад, з дитячою школою", - додала Мальмер Стенергард.

За її словами, це стосується українців, які мають дозвіл на проживання у Швеції за правилами ЄС, за директивою про масову міграцію.

На сьогодні такі українці повинні прожити у Швеції три роки, перш ніж їх зможуть занести до реєстру населення та отримати номер соціального страхування. Але влада Швеції хоче змінити правила, щоб українці могли реєструватися через рік постійного проживання у країні.

Уряд Швеції хоче, щоб нові правила набули чинності з 1 листопада.

"Українці, які стають на облік, також можуть брати участь у програмі створення агентства з працевлаштування, яка є підтримкою та заходами для вивчення шведської мови та пошуку роботи. Тоді вони отримують більше грошей, ніж отримують українці сьогодні. Сьогодні українці можуть отримувати добові від Міграційного агентства Швеції, яка становить 71 шведську крону на день. Нова компенсація становить 308 шведських крон на день", - зазначається у повідомленні.

У міністерстві міграції зазначили, що українці не матимуть права на всі пільги у Швеції. Наприклад, вони не можуть отримувати допомогу на дитину чи житлову допомогу. Організація муніципалітетів і регіонів Швеції критикує це рішення.

Нагадаємо, Польща продовжила захист для українських біженців до 30 вересня 2025 року. Ті, хто не матимуть паспортів будуть підлягати тимчасовому захисту. Польща обіцяє не видавати їхні дані Україні.

Головний радник президента Литви Гітанаса Науседи з питань нацбезпеки Кястутіс Будрис каже, що Литва була б готова допомогти Україні повернути в країну чоловіків мобілізаційного віку, якби Київ побачив у цьому потребу. Але поки механізму такого повернення немає.