У Раді визначилися з варіантом економічного бронювання працівників від мобілізації

У Раді визначилися з варіантом економічного бронювання працівників від мобілізації

У Верховній Раді пропонують надати роботодавцям право самостійно визначити стратегічно важливих для їхнього бізнесу робітників і платити 20 тис. грн в місяць військового збору за кожного з них, а також продовжувати сплачувати й інші податки.

Про це повідомляють у Комітеті з питань економічного розвитку, там напрацювали пропозиції щодо економічного бронювання.

"Хай бізнес вирішить сам, хто з його співробітників є стратегічним", - заявив голова комітету Дмитро Наталуха.

"Українському бізнесу все одно потрібно бронювання, бо він має працювати", – додав Наталуха.

Він вважає, що стратегічними мають бути не стільки галузі, які визначають чиновники, скільки конкретні працівники, яких визначає роботодавець.

"Поряд з економічним бронюванням, частковою альтернативою може слугувати економічна мобілізація", – сказав голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Ігор Марчук.

У комітеті пояснили, що економічна мобілізація – це коли через механізм трудової військової повинності бізнес із залученням своїх ресурсів надає необхідні послуги та виконує роботи в тих сферах, в яких бізнес володіє більшими компетенціями та ефективністю, аніж військові. Для прикладу такі сфери як: закупівлі, логістика, procurement менеджмент, медичне обслуговування, ремонт техніки, ІТ сфера, будівництво фортифікацій, побутове обслуговування, діловодство, HR тощо. Вивільнені в результаті військові можуть виконувати інші, більш важливі та специфічні завдання.

Нагадаємо, раніше Офіс президента та ініціативна група у Верховній Раді розробили два різні підходи щодо критеріїв для економічного бронювання від мобілізації.

За першим, який пропонують в ОП, працівник повинен мати "білу" заплату у щонайменше 30-35 тис. грн і платити з неї податки, або роботодавець має платити 20 тис. грн за заброньованого працівника щомісяця.

Ініціативна група у Раді, яку зібрав голова економічного комітету Дмитро Наталуха, розробляє інший проєкт: він базується на впровадженні спеціального квазіподатку - військового збору. Якщо роботодавець хоче подати працівників на економічну "бронь", то має гарантувати, що кожного місяця додатково заплатить за нього 20 тисяч гривень. Таку ж можливість пропонується надати активним ФОПам.