Порушення Закону України «Про захист прав споживачів» фізичною особою-підприємцем

359.. Порушення Закону України «Про захист прав споживачів» фізичною особою-підприємцем

Довелося моєму сусіду придбати товар в відділі електротоварів та побутової техніки в ЦУМі по пр. Гвадійському, 42, 1-й поверх (як вказано на чеку: фізична особа-підприємець Косенко Людмила Іванівна, і. н. 2486510584).
Протягом встановленого гарантійного строку в товарі виявились істотні недоліки, які виникли з вини виробника товару, через що товар став непридатним для користування
При обміні товару споживачу продавець відмовилася видати документ з обчисленням гарантійного строку заново від дня обміну.
Через порушення законодавства сусід має намір в подальшому не купувати товар у вказаного продавця, і рекомендує чинити так же іншим - обходити стороною.
.
Згідно Закону України «Про захист прав споживачів»:
Стаття 7. Гарантійні зобов'язання
7. При обміні товару його гарантійний строк обчислюється заново від дня обміну

Стаття 8. Права споживача у разі придбання ним товару неналежної якості 

1. У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:
1) пропорційного зменшення ціни;
2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:
1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;
2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.
7. Під час заміни товару з недоліками на товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) належної якості, ціна на який змінилася, перерахунок вартості не провадиться.
Під час заміни товару з недоліками на такий же товар іншої марки (моделі, артикулу, модифікації) належної якості перерахунок вартості товару з недоліками у разі підвищення ціни провадиться виходячи з його вартості на час обміну, а в разі зниження ціни - виходячи з вартості на час купівл
і.

«Пенсіонер Козлов»