Субсидії та порушення урядом прав, свобод та законних інтересів громадян

Субсидії та порушення урядом прав, свобод та законних інтересів громадян

Мешканець м. Сєвєродонецька гр. К. 24.04.2018 р.(вих. № 703КЕ-2) звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зі скаргою з приводу порушень прав та законних інтересів громадян Кабінетом Міністрів України (Прем’єр-міністр України В. Б. Гройсман, Віце-прем'єр-міністр України П. В. Розенко) та Мінсоцполітики (Міністр Рева А. О.).

20.04.18 в кулуарах парламенту Віце-прем'єр-міністр України П. В. Розенко заявив: «система субсидій існує для людей».
Нагадаю слова Прем’єр-міністра України В. Б. Гройсмана: "Ми забезпечимо всі родини, які потребують підтримки, субсидіями. Ми дамо субсидію кожному громадянину, в якого є невисокий дохід, і ми його захистимо".

Як же в дійсності підтверджуються ці слова урядовців?
Ця проблема детально описана в статті «Чергова афера уряду. Як зменшують кількість субсидіантів». https://sd.ua/blog/9152

Надійшла відповідь від Уповноваженого:
«Пропозиції щодо перегляду норм Положення, які ставлять призначення (припинення призначеної) субсидії у залежність від наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, подані Уповноваженим до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення в рамках опрацювання проекту рекомендацій Комітету з питання “Ефективність системи надання субсидій населенню”, які після їх схвалення Комітетом будуть надіслані для розгляду уповноваженим державним органам.
Питання законодавчого врегулювання порушеного питання залишається на контролі Уповноваженого.
Водночас запевняємо Вас, що наведені у Вашому зверненні аргументи щодо необхідності врегулювання окресленого питання також будуть враховані у діяльності Секретаріату Уповноваженого з прав людини.
З повагою
керівник Департаменту з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав О. В. Григоренко».

Це вже не перше звернення гр. К. до Уповноваженого з питань порушення прав людини.
Так, завдяки зверненню гр. К. та діям Уповноваженого на сім місяців опалювального періоду 2017 - 2018 р. р.субсидія була призначена всім громадянам, які мали борги за послуги ЖКГ.
А це по Україні сотні тисяч (а то і мільйони) громадян.

(В Сєвєродонецьку борги за послуги підприємств ЖКГ на травень 2017 р. були у близько 10 тис. домогосподарств).

Перші неофіційні результати вже з'явилися в ЗМІ.

Сергій Марченко, заступник міністра фінансів, сказав:
"При наявності заборгованості за спожиті послуги більше ніж за 2 місяці субсидія на електроенергію не буде нараховуватися".
Тільки на електроенергію.
Побачимо, що буде змінено (чи не змінено) на законодавчому рівні.

"Пенсіонер Козлов", тел. для уточнень та запитань: 050 422 42 14