Зупинення тролейбусів. Коментар міської ради

Зупинення тролейбусів. Коментар міської ради

КП «Сєвєродонецьке тролейбусне управління” повідомило про відключення електроенергії, повідомляє прес-служба Сєвєродонецької міської ради.

Цю інформацію прокоментував перший заступник міського голови Ігор Слєсарєв:

«Вчора до Сєвєродонецької міської ради надійшло попередження ТОВ «ЛЕО» про обмеження електропостачання на об’єкти КП «Сєвєродонецьке тролейбусне управління» у зв’язку з заборгованістю за спожиту електроенергію.
ТОВ «ЛЕО» повідомило, що у разі ненадходження грошових коштів буде припинено з 08.00 14.11.2018 року постачання електроенергії КП «СТрУ», що призведе до неможливості здійснення пасажирських перевезень Тролейбусним управлінням.

Заборгованість підприємства перед ЛЕО становить майже 1 млн. грн. за жовтень, передплата за листопад також не здійснена.

Велися переговори, у ході яких ЛЕО повідомило, що електроенергія буде подана лише за наявності надходжень грошових коштів. Пішли на зустріч - перенесли відключення, щоб жителі змогли дістатися на роботу. Наразі підприємство повідомило, що електроенергію відключено, а тролейбуси зупинені.

Проблема браку фінансування на підприємстві виникла не сьогодні: протягом кількох місяців депутати міськради не виділяють коштів на утримання Тролейбусного управління. Це при тому, що у міському бюджеті достатньо коштів для того, щоб забезпечити роботу тролейбусного управління, яке єдине в місті здійснює пільгові перевезення у повному обсязі.

КП «СТрУ» є дотаційним, і місто зобов'язане відповідно до чинного законодавства оплачувати транспортні послуги тролейбусного управління та компенсувати пільгові перевезення. Протягом 4 місяців фінансування не було. І сьогодні у підприємства немає фінансової можливості на оплату електроенергії, податків, виплату зарплати.
Це вказує на те, що депутатська більшість фактично навмисно доводить підприємство до банкрутства, не голосуючи за виділення коштів підприємству.

На п'ятницю на 14.00 скликана сесія міської ради в міському Палаці культури, на якій буде розглядатися питання про внесення змін до міського бюджету, де у тому числі передбачено виділення необхідних коштів для забезпечення сталої роботи Тролейбусного управління. До кінця року підприємству необхідно 9 млн. грн. з врахуванням вже наявної заборгованості. Якщо депутати підтримають і виділять ці кошти, то тролейбуси в місті працюватимуть.

Проблема не в наявності або відсутності грошей, а в небажанні депутатів врятувати дане підприємство. На жаль, я бачу цілеспрямовані дії більшості депутатів стосовно знищення цього підприємства і, можливо, лобіювання інтересів приватних перевізників. А приватні перевізники не будуть забезпечувати соціальне навантаження, і перевозити пільгові категорії.

Моя позиція, що розвиток електротранспорту в місті Сєвєродонецьку та його безперебійна робота повинна бути в пріоритеті міської влади, адже тролейбуси - це єдиний соціальний транспорт в місті.
Закликаю депутатів проголосувати за виділення коштів Тролейбусному управлінню!»