На Луганщині у минулому році виплачено пенсії 12 млрд 777 млн гривень

На Луганщині у минулому році виплачено пенсії 12 млрд 777 млн гривень

Про це повідомила на брифінгу для ЗМІ начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова .

Вона зазначила, що сьогодні в області обслуговуються 330 тис. пенсіонерів, із них – 127 тис. внутрішньо переміщені особи.

Середня виплата складає 3148 гривень, вона трохи більше ніж в інших регіонах України.

Загальна сума видатків на виплату пенсій за 12 місяців минулого року склала 12 777,42 млн гривень, що на 2 960,22 млн гривень, або на 30,2 % більше ніж за аналогічний період 2017 року.

«Цього року заплановано декілька важливих перерахунків пенсії. Перший із них, ми провели 1 січня. Вони стосувалися громадян, які досягли 65 років, а їх пенсія повинна бути не менше 40 % від мінімальної заробітної плати. На сьогодні це 1669 гривень, – зазначила Ольга Шарунова. – Також ми зробили черговий перерахунок військовослужбовцям, 9 тис. осіб отримали доплату до пенсії».

Наступний етап перерахунку відбудеться з 1 березня з урахуванням 50 % від індексу інфляції минулого року та 50 % від росту мінімальної заробітної плати. Приблизно на 17 % зросте пенсія незалежно від того працює пенсіонер чи ні.

Далі заплановано провести перерахунок пенсії з 1 квітня для осіб, які працюють та мають два роки страхового стажу, який ще неврахований.

Також останні два етапи перерахунків пенсії очікуються у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму з 1 липня, та мінімального розміру пенсії – 1 грудня.

Під час брифінгу спікер нагадала про нововведення у Пенсійному фонді Україні щодо покращення рівня обслуговування громадян.

Зокрема, це створення на веб-порталі Фонду особистого кабінету та впровадження функції смс-інформування. Завдяки цьому пенсіонери можуть отримувати відомості щодо призначення чи перерахунку їхньої пенсії.

Також триває видача електронних пенсійних посвідчень. Майже усі переселенці-пенсіонери мають такі документи.

Крім цього, Ольга Шарунова зазначила, що сьогодні в області функціонують 44 віддалених робочих місця, із них 12 розташовані поблизу лінії розмежування.

У цих віддалених містах надано вже понад 12 тис. послуг громадянам, у тому числі шість тисяч – на лінії розмежування. Це всі послуги, окрім заяви на призначення пенсії.

Наприкінці брифінгу Ольга Шарунова нагадала, що з 1 січня 2019 року мінімальний страховий для нарахування пенсії у 60 років чоловікам, а у 59 років жінкамстаж 26 років. 

Галерея зображень

На Луганщині у минулому році виплачено пенсії 12 млрд 777 млн гривень
На Луганщині у минулому році виплачено пенсії 12 млрд 777 млн гривень

фотографии - Алексей Самохин