Отримати ваучер на безкоштовне навчання – реально!

Отримати ваучер на безкоштовне навчання – реально!

Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці особи віком старше 45 років мають можливість за державний кошт пройти перепідготовку. Служба зайнятості пропонує цій категорії осіб отримати ваучер для здобуття нових професійних навичок.

За якими професіями можна отримати ваучер?
Перелік професій та напрямів підвищення кваліфікації визначений наказом Міністерства соціальної політики України від 25.06. 2015 року № 661. Це зокрема, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, електрогазозварник, кухар, кондитер, бджоляр та інші.

Який існує порядок видачі ваучерів?
Для отримання ваучера потрібно звернутися до служби зайнятості за місцем реєстрації чи проживання. Людина отримує консультацію та сам ваучер, обирає навчальний заклад із визначеного переліку та укладає з ним угоду. Центр зайнятості здійснює проплату за освітню послугу за укладеним договором. Клієнт навчається, отримує документ державного зразка і продовжує працювати.
Вартість навчання не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Хто може отримати ваучер?
Ваучери, відповідно до названого Порядку, видаються одноразово:
* особам старше 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років до досягнення пенсійного віку;
*особам, звільненим з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку із скороченням або за станом здоров’я до досягнення ними пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років, які не набули права на пенсію;
*особам, звільненим з військової служби після участі у проведенні АТО.
*внутрішньо переміщеним особам працездатного віку за відсутності підходящої роботи.

Довідки за тел.: Наталія Ситнік, 099-670-11-30 sitnik.nv@lgocz.gov.u

Відділ інформаційної роботи ЛОЦЗ