Історія та сьогодення ДНЗ «Сєвєродонецьке вище професійне училище»

Історія та сьогодення ДНЗ «Сєвєродонецьке вище професійне училище»

Лютий 1944 року - згідно з наказом № 527-С Головного управління трудових резервів на базі тресту «Лісхімстрой» була створена школа ФЗО № 43 будівельного профілю. Її завданням було забезпечення кадрами будівельних спеціальностей Сєвєродонецький хімічний комбінат і місто Сєвєродонецьк.

У жовтні 1944 до школи було зараховано 350 учнів. Вже наступного року перші 164 випускники прийшли на будівельні майданчики міста. Це були каменярі, малярі, столяри, покрівельники, теслярі.

1961 р. - училище перейменовано на ПТУ № 24. Профіль училища залишився незмінним, але термін навчання збільшився до 3-х років з отриманням середньої освіти. Чисельність учнів становила 420-450 осіб.

1997 р. - у результаті об'єднання з ПТУ №23 училище стало готувати не тільки будівельників, але й механізаторів - транспортників.

2000 р. - в ПТУ №24 було відкрито економічне відділення для підготовки конторських службовців (бухгалтерів), операторів комп'ютерного набору. Біля витоків роботи відділення стояли метри педагогічної справи: Ірина Захарова, Олена Меркулова, Ніна Черепанова, Людмила Дмитренко.

2002 р. - учні економічного відділення отримали безкоштовний доступ до мережі Інтернет

1 серпня 2003 р. наказом міністра освіти і науки України № 517 ПТУ №24 присвоєно статус ВИЩОГО ПРОФЕСІЙНОГО УЧИЛИЩА,тобто надано право готувати молодших спеціалістів будівельного, транспортно-механічного та економічного профілів.

1 вересня 2003 р. нашому училищу було присвоєно статус РЕГІОНАЛЬНОГО БАЗОВОГО,воно стало організаційно-методичним центром профтехосвіти регіону.

2007 р. - вперше в регіоні відкрито підготовку за професією «Охоронник, охоронець».

2008 р. - Регіональне базове Сєвєродонецьке Вище професійне училище в числі кращих закладів освіти Луганської області занесене до Літопису сучасної освіти і науки України«ФЛАГМАН ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ»та нагороджено пам'ятним знаком.

1 вересня 2009 р. Сєвєродонецьке ВПУ було об'єднано з Сєвєродонецьким професійним хіміко-технологічним ліцеєм, створеним в 1997 році на базі двох училищ: ПТУ №1 і ТУ №101. Додалися професії: токар-фрезерувальник, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування.

У січні 2011 року наше училище після успішно пройденої атестації у числі трьох кращих професійних закладів освіти луганської області ПЕРЕДАНО НА ПРЯМЕ ДЕРЖАВНЕ ФІНАНСУВАННЯ.

На 1 вересня 2019 року – контингент училища складає 344 здобувачів освіти. Кадровий склад – працює 102 робітника, із них викладачів – 27, майстрів – 21.

82% педагогічного складу мають вищу категорію та звання «Старший викладач».

Училище має потужну матеріальну базу, яка постійно модернізується та розширюється: - 165 комп’ютерів, вихід в Інтернет,Wi-Fi, всі види офісної оргтехніки, мультимедійні проектори, лабораторія модернізації і обслуговування ПК. Навчальна техніка: - автокран, бульдозер, екскаватор, легкові та вантажні автомобілі, автолабораторії, автополігон для тренування навичок водіння, сучасні майстерні виробничого навчання, актова зала, спортивна зала, зала боксу, дві тренажерних зали, бібліотека, комфортний гуртожиток.

Лютий 2019 року згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 26.02.2019 № 266 прийнято рішення створити на базі училища НАВЧАЛЬНО-ПРАКТИЧНИЙ ЦЕНТР, з професій: «Слюсар-ремонтник. Слюсар-інструментальник. Слюсар механоскладальних робіт. Слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування».

Було оновлено матеріально-технічну базу училища, а саме придбане обладнання, матеріали для устаткування, інструменти.

Відкриття Центру планується 20 листопада 2019 року.

За 75 років зі стін училища вийшло понад 100000 висококваліфікованих робітників. Випускниками училища побудовані всі промислові підприємства міста Сєвєродонецька, цеха Сєверодонецького хімічного комбінату, корпуси Лисичанського нафтопереробного заводу, житлові масиви, обслуговується майже весь транспортний парк міста, персональні комп'ютери багатьох державних та приватних установ. Чимало випускників училища були відзначені високими державними нагородами, стали керівниками виробництв.

ДНЗ «Сєвєродонецьке вище професійне училище»