Прокуратурою проведено перевірку додержання прав затриманих осіб

   Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою Луганської області, реалізовуючи повноваження, надані ч. 5 ст. 7 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», проведено перевірку в Сєвєродонецькому ВП ГУНП щодо додержання вимог законодавства при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення.
   За результатами перевірки встановлено порушення прав затриманих при застосуванні працівниками територіального органу поліції заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, за адміністративні правопорушення.
   Встановлено 6 випадків порушення законодавства при доставлянні правопорушників до Сєвєродонецького ВП ГУНП для складання протоколів та постанов за вчинення адміністративного правопорушення без складання протоколу про адміністративне затримання. Крім того, про адміністративне затримання осіб не повідомляються близькі родичі, допускаються порушення прав таких осіб на захист.
   Виявлено 2 випадки доставлення осіб до Сєвєродонецького ВП ГУНП у вечірній та нічний час та їх фактичне перебування у відділі поліції до ранку наступного дня, без документального оформлення затримання особи в порядку ст. 261 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі за текстом – КУпАП).Також, посадовими особами Сєвєродонецького ВП ГУНП допущено випадок порушення строків адміністративного затримання понад сім години.
   Крім того, перевіркою встановлено, що наявні випадки закриття судом проваджень у справах про адміністративні правопорушення, у зв’язку з закінченням на момент надходження до суду строків накладення адміністративного стягнення, визначених ст. 38 КУпАП.
   Також встановлено факти неналежного оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, внаслідок чого судом закривались провадження у справах, на підставі ст.247 КУпАП, у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.
   За наслідками перевірки у порядку ст. 26 Законну України «Про прокуратуру» керівником Сєвєродонецької місцевої прокуратури внесено вказівку начальнику Сєвєродонецького ВП ГУНП в Луганській області з вимогою негайно вжити заходів до усунення виявлених порушень та притягнути до дисциплінарної відповідальності службових осіб, відповідальних за їх допущення.
   Зазначені питання перебувають на постійному контролі у керівництва Сєвєродонецької місцевої прокуратури.

А. Бавикіна, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури