До в’язниці за несплату аліментів. Чи можливо?

   У минулому році Мін’юст ініціював комплексні зміни законодавства щодо посилення захисту прав дітей на належне матеріальне утримання.

   Внаслідок запровадження новацій в Україні сформувався повноцінний інститут відповідального батьківства, який серед іншого, включає можливість отримати податкову знижку на навчання, спрощену процедуру виїзду дітей за кордон, а також якісно інше регулювання проблеми несплати аліментів.

   Тривалий час ситуація ускладнювалася тим, що судові рішення по аліментникам було об’єктивно непросто виконати, навіть попри бажання державних чи приватних виконавців. Останні банально не мали дієвих законодавчих інструментів впливу на боржників.

   Наразі ситуація інакша. Тепер виконавець уповноважений застосовувати до батьків-неплатників широкий арсенал заходів, котрі, як свідчить практика, добре нагадують про наявність батьківських обов’язків. Йдеться про тимчасові обмеження деяких прав, як то керування транспортним засобом, виїзду за кордон, права полювання та володіння зброєю.

   Крім того, оновлення законодавства дало змогу не допускати на державну службу та звільняти з неї осіб, які мають заборгованість по аліментах.

   Якщо цих стимулів виявляється замало, а боржник до того ж не працює, щоб виплатити аліменти за період понад пів року, на нього чекає до 240 годин суспільно корисних робіт, винагороду за які отримає дитина.

   Та, нажаль, існують випадки, коли й такого впливу недостатньо, аби змусити недобросовісних батьків утримувати своїх нащадків.

На щастя, цього разу законодавці передбачили таку лінію поведінки і вдалися до рішучих кроків.

Якщо боржника притягнули до суспільно корисних робіт, але протягом двох місяців після цього він так не і сплатив аліменти, йому ще раз призначать аналогічне покарання, але вже тривалістю до 360 годин. Натомість в разі ухилення від подібного адміністративного стягнення особі загрожує адміністративний арешт строком до 10 діб.

   Але якщо ухилення від суспільно корисних робіт тягне за собою адміністративну відповідальність, то за злісне ухилення, коли порушник продовжує уникати сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей, настає вже кримінальна відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до двох років.

   Слід зауважити, що йдеться не лише про тривале порушення боржником права дитини на матеріальне утримання, але й про систематичне, цілеспрямоване нехтування приписами суду та інших органів державної влади.

   Описані вище етапи дають змогу переконатися, що за грати можна потрапити не тоді, коли є борг по аліментах, а через свідоме небажання його усунути і внаслідок злісної непокори закону.

   Норма про позбавлення волі застосовується лише як крайній захід, коли всі інші засоби впливу повністю вичерпано.       Наприклад, тільки у нашому місті протягом червня-листопада 2019 року порушено 38 кримінальних проваджень за статтею 164 Кримінального кодексу України – ухилення від сплати аліментів на утримання дітей, 15 із яких вже розглянуті судом та неплатникам аліментів призначено покарання, передбачене кримінальним законодавством.

   Тому слід підкреслити – кримінальна відповідальність за порушення прав дітей на належне утримання діє, і той, хто оминає шлях добровільного виконання батьківських обов’язків, потрапить до в’язниці примусово.

   Наостанок, варто нагадати батькам: є один гарантований спосіб уникнути всіх перелічених позбавлень – вчасно і в повному обсязі сплатити аліменти своїм дітям!!!

Л. Пройда, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури