"Легальні" новорічні ялинки – виключно з пластиковими бирками

"Легальні" новорічні ялинки – виключно з пластиковими бирками

Про це йшлося на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації 10 грудня.

Про проведення в області передсвяткової ялинкової кампанії розповів начальник Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства Павло Головченко.

Він, зокрема, зауважив, що станом на 1 грудня 2019 року на підконтрольній Україні території Луганщини працюють вісім державних лісомисливських підприємств, за якими закріплено 238,1 тис. га державного лісового фонду. Загальна лісистість по області складає 13,7 %.

Ціна на новорічні ялинки наразі коливається від 75 до 235 гривень. Вона залежить від різних факторів, наприклад, висоти. Станом на 10 грудня середня ціна на новорічну ялинку, реалізовану лісомисливськими господарствами Луганської області, становить 95,01 гривень.

Загалом планується реалізувати 29 тисяч 568 штук новорічних ялинок на суму 2 мільйони 881 тисяча 930 гривень. Станом сьогодні вже реалізовано 3350 новорічних ялинок на суму 318 тисяч 274 гривні.

У грудні роздрібну торгівлю новорічними ялинками державні лісомисливські господарства на території Луганської області проводять в центральних садибах, лісництвах та на торгових ринках області.
У Сєвєродонецьку торгівля новорічною ялинкою лісомисливськими господарствами проводитиметься за наступними адресами: проспект Гвардійський (район будинку № 67), проспект Гвардійський район (будинку № 65), площа Перемоги, проспект Хіміків (район будинку № 38), вулиця Гагаріна (район будинку № 56 а).

У Лисичанську: проспект Перемоги (район будинку № 121), вулиця Гетьманська (район будинку № 31), квартал 40 років Перемоги (район будинку № 3).
У Золотому торгівля новорічною ялинкою буде проводитися на міському ринку.
У Гірському – міський ринок та по вулиці Центральній район будинку № 1.
У Попасній – міський ринок, селище вагоно-ремонтного заводу, мікрорайон Черемушки.

Павло Головченко наголосив, що для маркування новорічних ялинок лісомисливські господарства Луганської області використовують пластикові бирки. Вони необхідні для перевірки легальності заготівлі новорічних ялинок.

Також він зауважив, що мають місце випадки, коли продаються новорічні ялинки, вирощені на приватних земельних ділянках, а не в лісомисливських господарствах. Однак у особи, яка продає такі новорічні ялинки, на руках повинна бути довідка з органу, місцевого самоврядування про те, що він дійсно вирощує їх на власній земельній ділянці.

Походження новорічних ялинок перевіряється на сайті www.ukrforest.com. Якщо інформація про заготівлю новорічної ялинки відсутня, то її заготовлено нелегально.

Крім того, на підприємствах області створено 46 рейдових бригад, до складу яких входять 120 працівників державної лісової охорони, 12 працівників Національної поліції. З початку грудня ними проведено 69 рейдів.

Нагадаємо, що відповідно до діючого законодавства за незаконну рубку ялинок на порушника буде накладений адміністративний штраф у розмірі 510 гривень, а також йому прийдеться відшкодувати збитки нанесені лісовому господарству в розмірі 496,62 гривень за кожне незаконне зрублене дерево  

фото: Алексей Самохин