Вихованці дитсадків, учні 1-4 класів та пільговики повністю забезпечені безоплатним харчуванням

Вихованці дитсадків, учні 1-4 класів та пільговики повністю забезпечені безоплатним харчуванням

Про розробку Регіонального плану заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти на 2019-2022 роки на брифінгу для ЗМІ розповіла заступник голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська.

На відповідне доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука облдержадміністрацією підготовлено зазначений план заходів, затверджений розпорядженням голови облдержадміністрації.

Його виконавцями визнано Департамент освіти та науки облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби у Луганській області, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, об’єднані територіальні громади та інші.

Катерина Безгинська нагадала, що на сьогодні в області функціонує 270 закладів дошкільної освіти (15383 вихованці), 276 – загальної середньої освіти (55066), 11 з яких обласної комунальної власності, 19 – професійної (професійно-технічної) освіти (4824 здобувачі освіти).

Вона наголосила, що безкоштовним харчуванням охоплено учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій – це 24415 учнів. З них 22410 – учні початкових класів, 215 учнів із числа дітей-сиріт, 546 – з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, 979 – з малозабезпечених сімей, 265 – інших пільгових категорій.

Норми харчування для учнів шкіл виконуються на 96 %. Крім того, Луганській області передбачена субвенція у розмірі 5421,9 тис. гривень на ремонт та придбання обладнання для їдалень закладів загальної середньої освіти.

Усі вихованці дитсадків також забезпечені гарячим харчуванням. Виконання відповідних норм – 94 %.

В закладах професійної (професійно-технічної) освіти у 2019 році навчалося 203 здобувача пільгових категорій. Гарячим харчуванням вони забезпечені у п’яти закладах професійної освіти. В інших передбачено отримання грошової компенсації.

Для відповідальних виконавців Регіонального плану заходів організоване навчання та проведено семінари-наради щодо організації харчування вихованців та учнів, зокрема, надані рекомендації стосовно складання тендерної документації для закупівлі харчових продуктів та надання послуг з харчування, щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку, обладнання харчоблоків тощо.

Протягом жовтня-грудня 2019 року також проведено моніторингове обстеження стану харчоблоків та їдалень закладів освіти на їх відповідність вимогам. За результатами обстеження харчоблоків 11 закладів освіти обласної комунальної власності встановлено їх задовільний стан. Загалом видатки на харчування інтернатних закладів у 2019 році склади понад 20 млн гривень. Крім того, обласним бюджетом виділено понад 7 мільйонів гривень на поточний та капітальний ремонти харчоблоків та їдальнь.

Катерина Безгинська нагадала, що з ініціативи облдержадміністрації минулоріч проведено 665 позапланових заходів державного нагляду в закладах освіти.

Жодного випадку отруєння продуктами харчування в цих закладах не зафіксовано.

Крім того, спікер акцентувала на виконанні Указу Президента України Володимира Зеленського від 7 грудня 2019 року № 894/2019 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей».

Луганська обласна державна адміністрація