Покарання за хуліганські дії.

   28.02.2020 року Сєвєродонецьким міським судом завершено судовий розгляд клопотання про застосування заходів медичного характеру, складене стосовно місцевої мешканки за вчинення суспільно небезпечного діяння за фактом грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю (хуліганство), із застосуванням іншого предмета, спеціально пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень, відповідальність за яке передбачена ч. 4 ст. 296 КК України.
   Постановлення вищевказаної ухвали послужило доведення місцевою прокуратурою всіх обставини вчинення жінкою суспільно небезпечного діяння, яке виразилось в тому, що остання, перебуваючи неподалік від будівлі міської ради, де проводилась розмова одного із кандидатів в народні депутати України із виборцями, діючи з особливою зухвалістю та нехтуючи загальнолюдськими правилами поведінки, з метою спричинення тілесних ушкоджень за допомогою предмета, спеціально пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень - балончику із сльозогінним газом, розбризкала сльозогінну речовину в обличчя останнього, чим спричинила йому легкі тілесні ушкодження із короткочасним розладом здоров’я.

Довідково: санкція ч. 4 ст. 294 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

   Проте, відповідно до ч.2 ст. 19 КК України не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.


Д. Черненко, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури