Злочинність серед неповнолітніх

Злочинність серед неповнолітніх

                 Злочинність серед неповнолітніх постійно привертає до себе увагу.
         На сьогодні це зумовлено тим, що неповнолітні особи завжди належали до особливої категорії осіб і становили одну з найбільш кримінально уражених верств населення в силу свого віку, неможливості зазвичай правильно оцінювати конкретну ситуацію, вибирати належну лінію поведінки, помилкове трактування змісту таких понять, як сміливість, дорослість, взірець для наслідування.
Приписами Закону України «Про Національну поліцію» встановлено, що поліція відповідно до покладених на неї завдань: здійснює превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання вчиненню правопорушень; у межах своєї компетенції, визначеної законом, здійснює контроль за дотриманням вимог законів та інших нормативно-правових актів щодо опіки, піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, вживає заходів щодо запобігання дитячій бездоглядності, правопорушенням серед дітей, а також соціального патронажу щодо дітей, які відбували покарання у виді позбавлення волі.
          На території м. Сєвєродонецька спостерігається зростання дитячої злочинності на 33%. Зокрема, за 4 місяця 2019 спрямовано до суду 4 кримінальних провадження стосовно неповнолітніх осіб (за аналогічний період 2020 - 6 кримінальних проваджень).
          Враховуючи викладене, Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою за результатами проведення в квітні 2020 перевірки внесено вказівку до Сєвєродонецького ВП ГУНП щодо усунення порушень вимог законодавства в діяльності відділу превенції Сєвєродонецького ВП ГУНП в Луганській області щодо проведення індивідуально-профілактичної роботи з неповнолітніми, причин цих порушень та умов, що їм сприяють.