Лікарні Луганщини отримують виплати за Програмою медгарантій

Лікарні Луганщини отримують виплати за Програмою медгарантій

Близько 71 млн грн отримали лікарні Луганської області за квітень в межах Програми медичних гарантій

70,9 млн грн виплатила НСЗУ 29-ти медичним закладам Луганщини, які надають екстрену та спеціалізовану допомогу за квітень в межах Програми медичних гарантій. Всього по Україні НСЗУ виплатила понад 4,4 млрд грн 1619-ти закладам. З них 466 млн отримали 25 центрів екстреної медичної допомоги.

1594 спеціалізованих закладів отримали за квітень близько 4 млрд грн за договором з НСЗУ. З яких понад 17,7 млн грн було перераховано приватним закладам та лікарям-ФОП. У Луганській області найбільші суми нарахувань за контрактом з НСЗУ з комунальних закладів отримали Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня – 11,4 млн грн, Лисичанська багатопрофільна лікарня – 7,4 млн грн та Рубіжанська центральна міська лікарня – 4,3 млн грн.

Нагадаємо, з 1 квітня пацієнт вільно обирає лікарню та лікаря не лише на первинці, а і для спеціалізованої допомоги. На вибір пацієнта не впливає ані реєстрація, ані форма власності закладу. Головна умова вибору - контракт лікарні з НСЗУ. Всього 61 приватний медзаклад і 4 лікаря-ФОП підписали договір з НСЗУ на надання послуг зі спеціалізованої медичної допомоги та отримали в квітні понад 17,7 млн грн. До топ-3 приватних центри за розміром оплати від НСЗУ входить ТОВ “Фрезеніус Медикал Кер Україна” (6,6 млн грн), ПАТ “Мотор Січ” (1,7 млн грн), а також ТОВ “Багатопрофільна клініка Святого Миколая” (майже 1,7 млн грн).

Умовою фінансування є надання закладами електронної звітності. Кожна надана послуга, кожна консультація фіксується в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Достовірні дані - основа для прийняття рішень, в тому числі й фінансових. З 1 квітня в ЕСОЗ лікарі виписали пацієнтам понад 100 тис. електронних направлень. З них близько 82% - направлення на консультацію спеціаліста, 10% - на візуальні дослідження, 3% - на лабораторні процедури. Решта 5% - це інші види направлень. Також в ЕСОЗ вже зроблено понад 2 млн електронних медичних записів.

“Національна служба здоров’я - надійний фінансовий партнер медичних закладів. Ми в повному обсязі і вчасно платимо закладу за надані послуги пацієнтам. І ця фінансова стабільність працює в інтересах пацієнта. Це стосується і первинки, і програми “Доступні ліки”, а з 1 квітня - і спеціалізованої допомоги. НСЗУ підтримує збільшення обсягу коштів на систему охорони здоров’я. Проте, виступає за раціональне використання наявних ресурсів. Для того, щоб пацієнти могли отримати якіснішу допомогу. А ефективні лікарні – більше коштів. Кожна гривня бюджету Програми медичних гарантій працюватиме на пацієнта”, - зазначила очильниця НСЗУ Оксана Мовчан.

Бюджет Програми медгарантій 72 млрд грн. Близько тисячі закладів охорони здоров’я матимуть фінансування від НСЗУ в 2020 році у межах ПМГ-2020 більше, ніж було за субвенцією 2019 року.