На Луганщині вирішили послабити карантин, попри невелику кількість зроблених тестів

На засіданні регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Луганській облдержадміністрації вирішили послабити карантин.

Про це повідомляє кореспондент hromadske.

«Вчора було дуже потужне непорозуміння з Міністерством охорони здоровʼя та з державною комісією ТЕБ та НС. Донецьку та Луганську області порахували повністю — з врахування тимчасово окупованих територій. Вчора підняли це питання, вони визнали помилку. Тепер до Луганської та Донецької областей будуть окремі підходи», — повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

За словами голови ОДА, «на папері» зміна позиції МОЗ щодо Луганщини та Донеччини буде відображене вже у понеділок, 25 травня.

Що дозволили з 25.05:

  • Регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньо обласному та міжнародному сполученні за умови перевезення пасажирів у межах кількості місць для сидіння, передбаченими технічними характеристиками транспортного засобу або визначеному у реєстраційних документах.
  • Проведення спортивних заходів без глядачів, у яких беруть участь не більше 50 осіб. Спортивні заходи з понад 50 учасниками можуть проводитись за погодженням МОЗ.
  • Діяльність готелів і функціонування ресторанів у готелях,
  • Проведення релігійних заходів за умови перебування не більше 1 особи на 10 м² площі будівлі, де проводяться релігійні заходи.
  • Відвідання закладів дошкільної освіти

Що дозволили з 1.06:

  • Міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом в межах кількості місць для сидіння, передбаченими технічними характеристиками транспортного засобу або визначеному у реєстраційних документах. У разі здійсненні перевезень до регіонів, в якому не застосовується послаблення протиепідемічних заходів, дозволяється перевезення в межах 50% від кількості місць для сидіння передбаченими технічними характеристиками транспортного засобу або визначеному у реєстраційних документах за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч спереду та позаду.
  • Перевезення пасажирів залізничним транспортом усіх видів внутрішнього сполучення (приміського, міського, регіонального та дальнього між регіонами) у межах кількості місць для сидіння передбаченими технічними характеристиками транспортного засобу або визначеному у реєстраційних документах на цей транспортний засіб.
  • У разі здійснення перевезень між регіонами транзитом через регіон, в якому не діють послаблення протиепідемічних заходів дозволяється перевезення у межах кількості місць для сидіння передбаченими технічними характеристиками транспортного засобу або визначеному у реєстраційних документах на цей транспортний засіб без права посадки пасажирів у транзитному регіоні.
  • У разі здійснення перевезень до регіону, в якому не діють послаблення протиепідемічних заходів, дозволяється перевезення 50% від кількості місць для сидіння передбаченими технічними характеристиками транспортного засобу або визначеному у реєстраційних документах за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч спереду та позаду.
  • Робота закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнесцентрів, крім проведення групових занять з кількістю заходів більше ніж 10 осіб.

Зазначимо, що 23 травня Міністерство охорони здоровʼя опублікувало показники готовності областей до другого етапу карантину. Для того, щоб послаблювати карантин, регіон має відповідати трьом критеріям, проте Луганщина відповідає лише двом.— кількість випадків COVID-19 на 100 тисяч населення становить менше 12 та відсоток завантаженості ліжок менше 50, Регіон не відповідає третьому показнику — охоплення ПЛР-тестуванням.

Також Сергій Гайдай повідомив, що домовився з головою Донецької ОДА Павлом Кириленком про взаємну допомогу між Луганською та Донецькою областями у боротьбі з коронавірусом щодо проведення тестів та доступу до койко-місць у лікарнях.