Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою направлено в суд кримінальне провадження стосовно місцевого мешканця за публічне використання забороненої символіки комуністичного тоталітарного режиму

          Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою Луганської області направлено в суд кримінальне провадження за фактом публічного використання забороненої символіки комуністичного тоталітарного режиму.
          Встановлено, що 09.05.2020, місцевий мешканець м. Сєвєродонецьк Луганської області, знаходячись у стані алкогольного сп’яніння, достовірно знаючи, що в цей день відзначається 75-та річниця Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, та мешканці міста вшановують пам`ять загиблих, прийшов до меморіального комплексу «Вічний вогонь», розташованого в м. Сєвєродонецьк Луганської області в футболці червоного кольору з зображенням з обох сторін схрещених серпа і молота на тлі земної кулі в променях сонця з п’ятикутною зіркою над ними, облямованих колосками пшениці із стрічками, які відповідно до підпункту «в» п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» є символікою комуністичного тоталітарного режиму і включає в собі зображення серпа, молота та п`ятикутної зірки, публічне використання яких заборонено.
          Дії місцевого мешканця кваліфіковано за ч. 1 ст. 436-1 КК України, за фактом публічного використання забороненої символіки комуністичного тоталітарного режиму.



Покарання за ч. 1 ст. 436-1 КК України передбачене у вигляді позбавлення волі строком до 5 років.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.